Sayıştay 5. Daire - Karar No: 5 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

...... tarafından belediyeye ödenen zemin tahrip bedelleri üzerinden belediyece katma değer vergisi tahakkuku ve tahsilâtı yapılmamasıyla ilgili olarak,

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’,nun “,Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler”, başlıklı 1’,inci maddesi 1’,inci fıkrası 1’,inci bendinde Türkiye’,de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

Katma Değer Vergisi Kanunu’,nun “,Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar”, başlıklı 17’,nci maddesi 1’,inci fıkrası a) bendi ile “,Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların, ilim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri”, katma değer vergisinden istisna edilmiş, yine 17’,nci maddenin 2’,nci fıkrası b) bendi ile de “,…, birinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları”,nın da K.D.V.’,den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Savunmada belirtilen muktezanın Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca ......tarih ve ........sayılı yazı ile gönderildiği ve bahse konu muktezada özetle....tarafından ...... Büyükşehir Belediyesine bağlı Altyapı Koordinasyon Merkezine Belediye bütçesine bağlı olarak yapılan ödemelerin tazminat niteliğinde olup herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığı için KDV’, ye tabi olmayacağı belirtilmiştir.

İlgili Muktezada da belirtildiği üzere .....tarafından asfalta zarar verilmesi sonucu belediyeye yapılan ödemelerin, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’,nun “,Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler”, başlıklı 1’,inci maddesi 1’,inci fıkrası 1’,inci bendinde belirtilen “,Türkiye’,de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin”, karşılığı olmayıp zarar verilen asfalt bedelinin tazmin edilmesi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira bu bedellerin, önceden öngörülmüş bir malın teslimi ya da hizmetin ifası karşılığı değil ..........tarafından zarar verilen asfaltın onarılması için tazminat olarak ödendiğinin kabulü uygun olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, ....... tarafından belediyeye ödenen zemin tahrip bedelleri üzerinden belediyece katma değer vergisi tahakkuku ve tahsilâtı yapılmaması nedeniyle oluştuğu iddia edilen ........TL. kamu zararı her ne kadar tahsil edilse de söz konusu hesap ve işlem yasal düzenlemelere uygun olduğundan ilişilecek husus bulunmadığına, yersiz yapılan tahsilatın ahizine iadesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy