Sayıştay 5. Daire - Karar No: 4 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Revize birim fiyat ve Damga Vergisi

A) .......TL sözleşme bedelli ........ yükleniminde yaptırılan ........İşi’,nde, ........TL iş artışına gidilmesine rağmen, iş artışından ek sözleşme damga vergisi kesintisinin yapılmamasıyla ilgili olarak,

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun “,Konu”, başlıklı 1’,inci maddesinde,

“,Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan (Değişik: 5228/59-4/a md.) (Yürürlük: 31.7.2004) belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder”, denmektedir.

Aynı kanunun “,Mükellef”, başlıklı 3’,üncü maddesinde de,

“,Damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder”, ifadesi yer almaktadır.

Resmi daireler ise kanunun 8’,inci maddesinde “,Bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat, (5766 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (a) bendiyle değişen ibare, Yürürlük: 06.06.2008)genel ve özel bütçeli idarelerle(*), il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir.

Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz”, şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı kanununun “,Nispet”, başlıklı 14’,üncü maddesi,

“,…,…,…,…,…,

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır”, şeklinde düzenlenmiş olup, “,Resmi Dairelerin Mecburiyeti”, başlıklı 26’,ncı maddesinde de,

“,Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar”, ifadesine yer verilmiştir.

Damga Vergisi Kanununa ekli “,Damga Vergisine Tabi Kağıtlar”, başlıklı (1)sayılı tablonun “,I. Akitlerle İlgili Kağıtlar”, kısmının (1) Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler bölümünün (a) bendinde “,Belli parayı ihtiva edenler (Binde 8,25)”, oranında damga vergisine tabi tutulmuştur.

Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemelerine göre sözleşme bedeli üzerinden ilave iş artışı gerçekleştiğinde, bu iş artışı bedeli üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi kesilmesi gerekmektedir. Ancak yapılan incelemede bu kesintinin yapılmadığı görülmüştür.

Bu itibarla, .......TL sözleşme bedelli ......yükleniminde yaptırılan .......İşi’,nde, ...... TL iş artışına gidilmesine rağmen, iş artışından ek sözleşme damga vergisi kesintisinin yapılmaması sonucu oluşan ......TL. kamu zararı .....tarih ve .... yevmiye no’,lu Muhasebe İşlem Fişi ile ahiz ............'den tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına,

Daire Başkanı ..........'ın, “,6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 102 nci maddesine göre, gelirlerin tahsili için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bahse konu damga vergisi alacağı için zamanaşımı süresi henüz dolmadığı için 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesine göre bir kamu zararı henüz oluşmamış olup her ne kadar sorgu üzerine tahsilat olsa da esasen konuda baştan itibaren kamu zararı yönüyle ilişik görülmediğinden, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 50 nci maddesi gereğince vergi gelirinin takibinin sağlanması için konunun ...... Bakanlığı’,na yazılması uygun olur”, şeklindeki ayrışık görüşüne karşı, oy çokluğuyla karar verildi.

B) ........TL sözleşme bedelli .......yükleniminde yaptırılan ...........İşi’,nde, Sözleşmeye göre revize birim fiyat uygulamasının hatalı yapılmasıyla ilgili olarak,

Taraflar arasında imzalanan 20.10.2010 tarihli sözleşmenin “,Sözleşmede bulunmayan işlere ait birim fiyat tespiti”, başlıklı 29’,uncu maddesinde, “,sözleşme eki birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her hangi bir iş kaleminin miktarında, işin devamı sırasında % 20’,yi aşan artışın meydana gelmesi ve toplam artışın aynı zamanda sözleşme bedelinin yüzde 1’,ini geçmesi halinde, artışın sözleşme bedeli içindeki payı nispetinde ilgili iş kalemine ait birim fiyat aşağıda gösterildiği şekilde revize edilir ve bu iş kaleminin yüzde yirmi artışı aşan kısmına revize birim fiyat üzerinden ödeme yapılır:

R = F x [ 1 –, (A x F) / S ]

S = Sözleşme bedeli ( TL),

F = İş kaleminin sözleşme birim fiyatı (TL / …,.),

A = İş kaleminde meydana gelen artış miktarı (Adet, mt, m2 vb.),

R = Revize birim fiyat (TL / …,.)”,

denilmektedir.

Hakediş evrakları incelendiğinde bu madde hükmünün uygulanmasının gerektiği imalat iş kalemlerinin olduğu, fakat bu madde hükmünün uygulanmaksızın ödemede bulunulduğu görülmüştür.

Bu itibarla, revize birim fiyatın hatalı uygulanması sonucu oluşan.......TL kamu zararı ......tarih ve ......yevmiye no’,lu muhasebe işlem fişi ile ahiz ........'den tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy