Sayıştay 5. Daire - Karar No: 4 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Huzur ücreti

...... Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine hatalı huzur ücreti ödenmesiyle ilgili olarak,

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’,nun “,Meclis Toplantısı”, başlıklı 13’,üncü maddesinde aynen,

“,Büyükşehir belediye meclisi, her ayın ikinci haftası önceden meclis tarafından belirlenen günde mutat toplantı yerinde toplanır. Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür. Meclis kendi belirleyeceği bir ay tatil yapabilir.

Mutat toplantı yeri dışında toplanılmasının zorunlu olduğu durumda üyelere önceden bilgi vermek kaydıyla belediye hudutları dahilinde meclis başkanının belirlediği yerde toplantı yapılır. Ayrıca, toplantının yeri ve zamanı mutat usullerle belde halkına duyurulur.

Büyükşehir belediye başkanı, acil durumlarda lüzum görmesi halinde belediye meclisini bir yılda üç defadan fazla olmamak ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırır. Olağanüstü toplantı çağrısı ve gündem en az üç gün önceden meclis üyelerine yazılı olarak duyurulur ve ayrıca mutat usûllerle ilan edilir. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında hiçbir konu görüşülemez.”,

“,İhtisas Komisyonları”, başlıklı 15’,inci maddesinde aynen,

“,Büyükşehir belediye meclisi, üyeleri arasından seçilecek en az beş, en çok dokuz kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir.

İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin büyükşehir belediye meclisindeki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur. İmar ve bayındırlık komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, plân ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu ile ulaşım komisyonunun kurulması zorunludur.

Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on işgünü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyon bu sürenin sonunda raporunu meclise sunmadığı takdirde, konu meclis başkanlığı tarafından doğrudan meclis gündemine alınır.

(…,…,…,…,)”,

hükümleri yer almaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’,nun “, Huzur ve İzin Hakkı”, başlıklı 32’,nci maddesinde aynen:

“,Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez.

Meclis üyeleri hastalıkları süresince izinli sayılır. Ayrıca mazeretleri durumunda, bir yıl içindeki toplantı süresinin yarısını aşmamak şartıyla istekleri üzerine meclis tarafından izin verilebilir.”, denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre, büyükşehir belediyesi meclis üyelerine komisyon toplantıları için ödenecek huzur hakkı ücretleri 15’,inci maddede belirtilen toplantı günü sayısından fazla olmamalıdır.

......Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine yapılan Kasım ayı huzur hakkı ödemelerinde 15’,inci maddede belirtilen toplantı gününden daha fazla huzur ücreti ödendiği görülmüştür.

Bu itibarla, Meclis Üyelerine 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’,nun 15’,inci maddesinde belirtilen toplantı günü sayısından fazla huzur hakkı ödenmesi sonucu oluşan toplam .......TL kamu zararının Gerçekleştirme Görevlisi ....... ile Harcama Yetkilisi ......’,a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy