Sayıştay 5. Daire - Karar No: 34 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Yemek ve yol bedeli, eksik işçi çalıştırılması

.................Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü tarafından …………. Şti.’ne ihalesi yapılan “…………... işi” ne ilişkin hak ediş ödemeleri yapılırken, işçilere verilmek üzere söz konusu hizmet alım işine ait sözleşme hükümleri gereğince tespit edilen aylık yol ve yemek bedellerinin ihale kapsamında çalıştırılan personele Yüklenici tarafından eksik ödendiği ve Haziran-Eylül ayları arasında da eksik işçi çalıştırıldığı halde Yükleniciye yapılan hakediş ödemelerinden kesinti yapılmaması sonucu toplam …………… TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

a-) Söz konusu hizmet alım işinde çalıştırılacağı belirtilen …………... adlı işçinin Haziran-Eylül ayları arasında görev başında bulunmadığı ve ücret almadığı, hakedişe ekli aylık ücret bordrolarından tespit edilmiştir. Ancak hakediş hesabı yapılırken, 9 “işçi-şoför” üzerinden hesaplama yapılması gerekirken 10 işçi üzerinden hesaplama yapılmış ve ………… TL gündelik üzerinden 31 gün fazla ödemede bulunulmuştur.

b-) Söz konusu hizmet alım işine ilişkin sözleşmenin 25.3.2. “Yemek, yol ve giyecek giderleri” başlıklı maddesinde yer alan,

“….b-Yemek bedeli, günlük kişi başı brüt 6,00 TL olmak üzere, aylık (20 Günlük) toplam 120 TL’dir. Yemek ve yol bedelleri çalışan personele nakdi olarak ödenecek ve personelin maaş bordrosunda gösterilecektir.” ifadesine aykırı olarak işçilere ………… TL yemek bedeli ödendiği tespit edilmiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71 inci maddesinde,

“Kamu zararı

Madde 71- Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) (Mülga: 22/12/2005-5436/10 md.)

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Esas alınır.” denilmektedir.

Belirtilen mevzuat hükümleri esas alarak yapılacak değerlendirmede, anılan hizmet alım işinde, İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması ve iş ve hizmet yaptırılmadan ödeme söz konusudur.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, sözleşme ile belirlenen tutarlardan üzerinden …………..TL eksik ödenen yemek bedelleri ve çalıştırılmadığı halde ödenen …………..TL işçi bedellerinin, yüklenici ………… İnşaat’a ait hakediş ödemelerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmemesi sonucu toplam …………… TL kamu zararına sebebiyet verilmiştir. Yapılan savunmalardan, ................. TL tutarındaki kamu zararının ………….. TL’sinin ………… tarih ve ………… sayılı ödeme emrinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edildiği anlaşılmıştır. Yine aynı savunmalarda, kalan …………… TL’sinin de tahsil edileceğini belirtmiş olmakla birlikte, herhangi bir tahsilat belgesi gönderilmemiştir.

Bu itibarla, ………….. TL tutarındaki kamu zararının,

………….. TL’si, ………….. Şti.’den, .............. tarih ve ............. sayılı ödeme emri belgesi üzerinden kesinti yapılmak suretiyle mahsuben tahsil edildiğinden bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına,

Tahsil edilmemiş olan …………… TL’sinin ise Gerçekleştirme Görevlisi ………ile Harcama Yetkilisi.........…….'ye müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy