Sayıştay 5. Daire - Karar No: 34 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kitap alımı

................ Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü tarafından, konu ve içerik itibari ile Belediye’nin görev ve sorumlulukları kapsamına girmeyen ve Belediye personelini geliştirici mevzuat vb. unsurlar içermeyen bazı şahsi eserlerin yıl içinde Belediye Bütçesinden alınması sonucunda .................. TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14 üncü maddesinde,

“Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla,

a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı, coğrafî ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehir içi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. (Mülga son cümle: 12/11/2012- 6360/17 md.) (…)(Ek cümleler: 12/11/2012-6360/17 md.) Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler…” denilmekle, belediyelerin, sayılan işleri mahalli ve müşterek olmak şartıyla yapabilecekleri belirtilmiştir.

Denetçi tarafından, .................Belediyesi tarafından 2012 yılı içerisinde, muhtelif zamanlarda alımı yapılan, ...........'a ait “........”, ......... ’a ait “............”, ................adlı eserlerin şahsi paylaşım ve anılar içeren, belediye faaliyetleri ve beldenin temsil ve tanıtımı amacı gütmeyen, kişisel merak ve ilgiye yönelik öykü ve hikâye kitapları olduğu, dolayısıyla, ................. Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü tarafından, konu ve içerik itibari ile Belediye’nin görev ve sorumlulukları kapsamına girmeyen ve Belediye personelini geliştirici mevzuat vb. unsurlar içermeyen şahsi eserlerin yıl içinde Belediye Bütçesinden alınmasının mevzuata aykırı olduğu ve yapılan bu alım ile ................. TL tutarında kamu zararına yol açıldığı iddia edilmiştir. Ancak bu görüşe katılmak mümkün görünmemektedir. Yapılan alımların, 5393 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi (a) bendinde zikredilen “kültür ve sanat” kapsamında değerlendirilmesi gereken alımlar olduğu ve bu alımların Belediye kütüphanesine alındığı dolayısıyla da, mahallî müşterek nitelikte olan bir harcama yapıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu eserler hakkında, söz konusu eserlerin “şahsi paylaşım ve anılar içeren, belediye faaliyetleri ve beldenin temsil ve tanıtımı amacı gütmeyen, kişisel merak ve ilgiye yönelik öykü ve hikâye kitapları olduğu” şeklindeki bir sübjektif değerlendirme ile yapılan harcamanın, mahallî müşterek nitelikte olan bir harcama olmadığına ve Belediye gideri olarak kabul edilemeyeceğine karar vermek mümkün değildir. Dolayısıyla, yapılan harcama ile herhangi bir kamu zararına neden olunmamıştır.

Bu itibarla, .................. Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü tarafından yapılan söz konusu kitap alımının ve bu alım karşılığında yapılan ................ TL tutarındaki ödemenin mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından, yersiz olarak ............... tarih ................. tahsilat makbuzu ile ahizlerinden (..............) tahsil edilmiş olan bu tutarın ahizlerine iadesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy