Sayıştay 5. Daire - Karar No: 34 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Öğrenciye belediye bütçesinden yardım yapılması

.................. ’de “Satış Yönetimi” okuyan ...................adlı öğrenciye, Belediye Kanunu’nun 38 inci maddesinin “n” bendine istinaden .................. TL yardım yapılarak yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi sonucu .................TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Denetçi iddiasında, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38 inci maddesindeki,

“Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:



n) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilere yönelik hizmetleri yürütmek ve engelliler merkezini oluşturmak.” şeklindeki düzenlemeye uygun olduğu, diğer bir ifade ile mevzuatına uygun olduğu gerekçesiyle, Belediye Başkanlarına yoksullara yardım verilen yetkinin, yerli okullarda okuma fırsatı var iken yurtdışında okumayı tercih edecek mali yeterliliğe sahip ve “burssuz” okuyan bir öğrenciye, öğrenim bursu niteliğinde yardım yapılması için kullanılmasının, ilçe genelinde bulunan ve belediyeler tarafından öğrenci bursu verilmesini yasaklayan 5102 sayılı kanun nedeniyle, burs alamayan gerçek ihtiyaç sahipleri açısından, fırsat eşitliğine ve hakkaniyet ilkelerine aykırı bir durum oluşturduğu, diğer bir ifade ile, anılan kişiye yapılan yardımın, öğrenci bursu niteliğinde olduğu ve Anayasa Mahkemesi’nin, 20.11.2008 tarih ve 2008/165 sayılı kararında, 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un, “kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen'' hükmündeki ''belediyeler hariç'' ibaresini iptal etmiş olması nedeniyle, Belediye bütçesinden yapılan bu ödemenin yerinde olmadığı ve bu sebeple de yapılan yardımın kamu zararı niteliğinde olduğu ileri sürülmüş ise de, bu iddiaya katılmak mümkün görünmemektedir.

5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun, “Amaç ve kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde, “Bu Kanunun amacı, yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrencilere burs, kredi ve nakdî yardım verilmesiyle ilgili esas ve usulleri düzenlemektir.

Bu Kanun, Kanunda gösterilen tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar” hükmü,

“Burs ve kredilerin verilmesi” başlıklı 2 nci maddesinde, “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yurt içinde yüksek öğrenim gören ve bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmeliklerle belirtilen usul ve esaslar dahilinde yeterlikleri ve ihtiyaçları tespit edilen öğrencilere burs-kredi verebilir.

Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadî teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış, hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tâbi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (…) (1) birinci fıkrada belirtilen yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi ve nakdî yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar, ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler.

Genel bütçeli daireler ve katma bütçeli idareler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu dışında kalan kurum ve kuruluşlarca bildirilen öğrencilere ödeme yapılabilmesi için bu kurum ve kuruluşlarca gerekli meblağ, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca belirlenen ödeme tarihinden en geç otuz gün öncesine kadar, Kurum hesabına yatırılır.

Ek fıkra: 25/11/2010-6082/18 md.)Yurtdışında yüksek öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilere, ikinci fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlarca burs, kredi verilmemesi halinde, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca burs veya kredi verilebilir.”, hükmü,

Bulunmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, Belediyenin görev ve sorumluluklarını düzenleyen 14 üncü maddesinin (a) bendinde ise, “Belediyeler, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla: a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı, coğrafî ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehir içi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. (Mülga son cümle: 12/11/2012-6360/17 md.) (…) (Ek cümleler: 12/11/2012-6360/17 md.) Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler.” düzenlemesi yer verilmiştir.

5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun yurtiçinde öğrenim gören öğrencileri kapsamakta, yurt dışında öğrenim gören öğrencileri kapsamamaktadır. Buna gere, Belediye Kanunu’nun 38/n ve 14/a maddelerine göre yurtdışında öğrenim gören öğrencilere yardım yapılabilmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Dolayısıyla, yapılan işlem mevzuata uygun olduğundan, herhangi bir kamu zararına neden olunmamıştır.

Bu itibarla, ................ ’de “Satış Yönetimi” okuyan öğrenciye Belediye Kanunu’nun 38 inci maddesinin “n” bendine istinaden ödeme yapılmasının mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından, yersiz olarak .............. tarih ................ tahsilat makbuzu ile ahiz ................. ’dan tahsil edilmiş olan bu tutarın ahizine iadesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy