Sayıştay 5. Daire - Karar No: 34 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Eğlence Vergisi

Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17 nci maddesi uyarınca, çeşitli oyun salonlarına ve eğlence mekânlarına ilişkin tahakkuk ettirilen Eğlence Vergilerinin takip ve tahsilatlarının yapılmaması sonucu toplam.................TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17 nci maddesinde,

“Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetleri Eğlence Vergisine tabidir.” denilmektedir.

Kanun’un 21 inci maddesinde ise,

“Eğlence Vergisi aşağıdaki nispet ve miktarlarda alınır.

Verginin Nispeti %

I – Biletle Girilen Yerlerde:

1. Yerli film göstermelerinden(2) (3) 20 (10)

2. Yabancı film göstermelerinden(2) (3) 50 (10)

3. Tiyatro, opera, operet, bale, karagöz, kukla ve ortaoyunundan (4) 5 (0)

4. Spor müsabakaları, at yarışları ve konserlerden 10

5. Sirkler, lunaparklar, çalgılı bahçeler ve benzerlerinden 20

II – (Değişik: 14/3/2007-5602/10 md.) Müşterek Bahislerde: 5

III – (Değişik: 30/12/2004-5281/17 md.) Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden (Günlük, YTL) 5 100” düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu mevzuat hükümlerine göre, ................ Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren eğlence işletmelerinden Eğlence Vergisi alınması gerekmektedir.

Uygulamada, ................ Belediyesi tarafından, Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren bazı eğlence işletmelerine, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17 nci ve 21 nci maddelerindeki düzenlemelerin gereği olarak tahakkuk ettirilmiş olan ...................TL tutarındaki Eğlence Vergilerinin tahsilatlarının yapılmadığı anlaşılmıştır. Denetçi iddiasında, .................TL tutarındaki vergilerin tahsil edilmemiş olması sebebiyle kamu zararına neden olunduğu ileri sürülmüş ise de, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 102 nci maddesine göre, gelirlerin tahsili için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bahse konu Eğlence Vergileri alacağı için zamanaşımı süresi henüz dolmadığı için 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde tanımlandığı şekli ile bir kamu zararı henüz oluşmamıştır.

Bu itibarla, tahakkuku yapılmış olan eğlence vergilerinin tahsilatları yapılmamış olmakla birlikte, zamanaşımı süresinin henüz dolmamış olması sebebiyle, kamu zararı oluşmayan ..................TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy