Sayıştay 5. Daire - Karar No: 33 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Sayıştay ilamlarının infazı

............... Belediyesi 2007 mali yılı hesap ve işlemlerinin Sayıştay’ca yargılanması sonucunda düzenlenmiş olan .... sayılı ilam ile tazmin hükmolunan ve 140-Kişilerden Alacaklar Hesabına kaydedilen toplam .................. TL tutarındaki Belediye alacağının tahsil edilmediği konusuyla ilgili olarak,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun, “Kamu idareleri ve görevlilerinin sorumluluğu” başlıklı 9 uncu maddesinin 3 üncü ve 4 üncü fıkralarında, “(3) Hesabı bu Kanun hükümlerine göre zamanında ve tam olarak vermeyen sorumlular veya diğer ilgililer ile Sayıştay denetimine giren kamu idareleri görevlilerinden, denetleme ve yargılama sırasında, istenilen her çeşit bilgi, belge ve defterleri vermeyen ve denetleme ve yargılamayı güçleştirenlerin aylıkları, Sayıştayın istemi üzerine ilgili kamu idarelerince, hesabı veya istenen bilgi, belge ve defterleri eksiksiz verinceye kadar yarım olarak ödenir. Yarım aylık kesilmeye başlandığı tarihten itibaren muhasebe yetkilileri en çok üç ay, diğer görevliler ise Sayıştayca belli edilen süre içinde yine hesabı veya istenilen bilgi, belge ve defterleri vermez veya denetleme ve yargılamayı güçleştiren sebepleri ortadan kaldırmazlarsa, bu defa ilgili kamu idarelerince mevzuatındaki usule göre görevden uzaklaştırılarak haklarında gerekli soruşturma veya kovuşturma yapılır.

(4) Sayıştay ilamlarının infazını izlemeyen ve gereklerini yerine getirmeyenler hakkında da üçüncü fıkradaki hükümler uygulanır.” hükmü,

“İlamların infazı” başlıklı 53 üncü maddesinde, “(1) Sayıştay ilamları kesinleştikten sonra doksan gün içerisinde yerine getirilir. İlam hükümlerinin yerine getirilmesinden, ilamların gönderildiği kamu idarelerinin üst yöneticileri sorumludur.

(2) İlamlarda gösterilen tazmin miktarı hüküm tarihinden itibaren kanuni faize tabi tutularak, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil olunur.” hükmü,

Yer almaktadır.

Diğer taraftan 5393 sayılı Belediye Kanunun “Belediye Başkanın Görev ve Yetkileri” başlıklı 38 inci maddesinin f) bendindeki düzenleme ile Belediye Başkanı Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmekle görevlendirilmiştir.

Ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun 61 inci maddesinin birinci fıkrasında da, “Muhasebe hizmeti, gelirlerin ve alacakların tahsili, …işlemleridir. Bu işlemleri yürütenler muhasebe yetkilisidir. Memuriyet kadro ve unvanlarının muhasebe yetkilisi niteliğine etkisi yoktur.” düzenlemesi bulunmaktadır.

Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde ise, Muhasebe yetkilisinin görev ve yetkileri arasında, “Gelirleri ve alacakları ilgili mevzuatına göre tahsil etmek, yersiz ve fazla tahsil edilenleri ilgililerine iade etmek.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre, ............... Belediyesi 2007 mali yılı hesabının Sayıştay’ca yargılanması sonrasında düzenlenen ilam ile tazmin hükmedilen tutarların, kesinleştikten sonra, sorumlularca ilamın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren doksan gün içinde Belediye’ye ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, bu sefer İcra İflas Kanunu hükümlerine göre takip yapılmalıdır. Uygulamada ise, ................ Belediyesi 2007 mali yılı hesap ve işlemlerinin Sayıştay’ca yargılanması sonucunda düzenlenmiş olan .....sayılı ilam ile tazmin hükmolunan ve 140-Kişilerden Alacaklar Hesabına kaydedilen ..toplam ................... TL tutarındaki Belediye alacağının 2012 mali yılı itibariyle infazının yapılmadığı tespit edilmiştir.

Sorumlular tarafından yapılan savunmalardan, söz konusu ..... sayılı ilamın 9 uncu maddesi ile tazmin hükmolunmuş olan .................TL tutarındaki belediye alacağının .................TL’sinin ............... tarih ve ...............nolu banka dekontu ile hesap yılından önce tahsil edilerek kurum hesabına yatırılmak suretiyle tahsil edildiği, kalan ................. TL’nin ise tahsilat işlemlerine başlanacağı anlaşılmaktadır. Esasen, Sayıştay ilamları ile zaten kamu zararlarının sorumlularına tazmin ettirilmesi karar verilmiş olduğundan, tahsil edilmemiş olan Sayıştay İlamı ile ikinci bir kamu zararı doğmaz. Ancak, Bu anlamda, yapılan, Sayıştay İlamının infaz edilmediği yönünde bir tespit olup, söz konusu Sayıştay İlamının infazının sağlanması için sorumluların uyarılması gerekmektedir. Söz konusu olayda, sorumlular tarafından .................. TL tutarındaki belediye alacağının bir kısmının tahsil edildiği, kalan kısmının ise tahsil edileceği bildirilmiş olduğundan, belirtilen uyarı yapılmış olup, ilamların infazının sağlanmasına yönelik olarak Bakanlığına ve Dairesine ayrıca yazılmasına da gerek bulunmamaktadır.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan .................TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy