Sayıştay 5. Daire - Karar No: 33 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Akaryakıt fiyat farkı

............... Belediyesi tarafından ................. tarihli sözleşmesi ve ................... TL sözleşme bedelli olarak ................. Şti.’ne ihale edilen “................. İşi” ne ait olmak üzere Yükleniciye yapılan bazı hakediş ödemelerinde akaryakıt fiyat farkının hatalı ödenmesi sonucu ................... TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

İdare ile yüklenici arasında yapılan sözleşmenin “Fiyat Farkı” başlıklı 14 üncü maddesinde,

“14.1. Bu ihalede fiyat farkı hesaplanacaktır. Yürürlükteki fiyat farkı kararnamesinin ekinde yer alan esasların ilgili hükümlerine göre düzenleme yapılacaktır.” denilmektedir.

Bu hüküm çerçevesinde fiyat farkı ödemesi 05.05.2005 tarih ve 25806 sayılı Resmi Gazetede ilan edilerek yürürlüğe giren 18.04.2005 tarih 2005/8771 sayılı Bakanlar Kurulu kararına ekli esaslara göre yapılacaktır.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Mal Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların belirtildiği “2005/8771 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 5 inci maddesinin j) bendinde aynen, “Bayi satış fiyatı: Petrol ürünlerinde bir önceki yıl gerçekleşen piyasa büyüklüklerine göre en büyük işlem hacmine sahip olduğu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nca belirlenen ilk sekiz akaryakıt dağıtım şirketince, ihalesi yapılan petrol ürünü için EPDK'ya bildirilen ve EPDK'nın internet sayfasında yayımlanan ..... ili ..... yakası için geçerli bayi satış fiyatlarının KDV hariç aritmetik ortalamasını, ilk sekiz dağıtım şirketinin tamamının ihalesi yapılan petrol ürünü için fiyat bildirmemesi halinde bunlardan fiyat bildirenlerin fiyatlarının KDV hariç aritmetik ortalamasını, ifade eder” denilmektedir.

Aynı BKK’nın 7 nci maddesinde ise,

“Fiyat farkı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

F: Fiyat farkı tutarını (Y),

A1: İhale tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

B: Sözleşme fiyatını,

A2:Mal teslim tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

M:Bayi satış fiyatının veya ücret tarifesinin değişmesinden sonra idarece teslim alınan mal miktarını” ifade eder.

Fiyat farkı (F):

F = (MxB)x[(A2/A1)-l] formülü ile hesaplanacaktır.

Hesaplamalarda virgülden sonraki beş basamak dikkate alınacaktır.

Hesaplama sonucunun eksi (-) çıkması halinde yükleniciden fiyat farkı kesintisi yapılacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

Yukarıdaki BKK hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, fiyat farkı hesaplamasında idare formülde yer alan (A2) i dikkate alırken “Mal teslim tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını” yani EPDK nın internet sitesinde yayınladığı en yüksek satış yapan 8 firmanın ortalama fiyatını kullanacaktır. Uygulama da ise, söz konusu akaryakıt alım işine ilişkin olarak Yükleniciye ödemesi yapılan bazı hakedişlerde, fiyat farkı hesabı yapılırken (A2) olarak mal teslim tarihinden, yani irsaliyeli fatura tarihinden farklı bir tarihteki fiyatın esas alınması suretiyle fiyat farkı hesaplanması sonucunda toplam ............... TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.

Bu itibarla, akaryakıt fiyat farkının hatalı ödenmesi sonucu neden olunan .................. TL tutarındaki kamu zararının Gerçekleştirme Görevlisi.............ile Harcama Yetkilisi .........'e müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy