Sayıştay 5. Daire - Karar No: 32 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




PTT Komisyon giderleri

………. ili ………. Caddesinde bulunan ………. Parkta ve ………. Çay bahçesinde halka ………. Belediyesi ile ………. PTT Baş Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme ile 2012 yılında su abonelerinden yapılan su faturaları tahsilâtlarına karşılık PTT’ye, yersiz olarak komisyon ödenmesi sonucunda ………. -TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Söz konusu sözleşmenin 7.5.maddesinde,”PTT su faturası tahsilatı için toplam tahsil edilen miktarın %1,5+KDV tutarında komisyon alacaktır,” denilmektedir.

Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Sorumluluk” başlıklı 5’inci maddesinde, Kamu görevlilerinin, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin “Kamu zararının belirlenmesi” başlıklı 6 ncı maddesinin (g) bendinde, kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek mali külfet getirilmesinin de kamu zararı olduğu ifade edilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12 nci maddesinde ise, Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır” denilmektedir.

Denetçi tarafından, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 14 ve 60 ıncı maddesi hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonunda, 5393 sayılı Belediye Kanunun 14’üncü maddesinde, belediyenin görev ve sorumlulukları ayrıntılı olarak gösterildiği, aynı Kanunun 60 ıncı maddesinde ise, belediye giderlerinin tek tek sayıldığı ve bunlar arasında belediyelerin su faturalarının tahsilâtı karşılığında komisyon ödemesi gideri bulunmadığı ve böyle bir giderin belediye bütçesinden ödenmesinin mümkün olmadığı, ………. Belediyesinin su faturalarının tahsilâtı için çeşitli bankalarla da sözleşme yapmış olduğu ve bu bankaların hiç birine komisyon adı altında bir ödemede bulunmadığı, aynı usulün PTT içinde geçerli olması gerektiği, zira bankalara tanınan belli süreli tahsil edilen parayı kullanma süresi PTT’ye de tanındığı, dolayısıyla, Belediye görevlilerinin belediyenin menfaatlerini koruyan bir sözleşme yapmamaları nedeniyle belediye bütçesinden “komisyon bedeli” adı altında ödeme yapılmasına neden olarak görevlerini yerine getirmemiş olmalarından dolayı oluşan komisyon bedelinin, belediye bütçesinden ödenmesi sonucunda ………. -TL tutarında kamu zararına yol açıldığı ileri sürülmüş ise de, PTT’ye ödenen komisyon bedeli dolayısıyla kamu zararına neden olunduğu görüşüne katılmak mümkün görünmemektedir. Şöyle ki, savunmalarda da açıklandığı üzere, Belediye Kanununun 14 üncü maddesinde, “Belediye Hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumlarına uygun yöntemler uygulanır” düzenlemesi ile yine 31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasındaki “İdare, hizmetlerin vatandaşa en yakın yerden sunulabilmesi amacıyla gerekli görülen mahallerde geçici veya sürekli büro açabilir.” hükmünden anlaşılacağı üzere, PTT ile yapılan protokol ile ………. ili vatandaşlarına kaliteli ve vatandaşların işlerini kolaylaştırıcı bir hizmet sunulması planlanmıştır. Bu şekilde sunulan bir hizmetin Belediye açısından tasarruf sağladığı da açıktır. Diğer taraftan ise, 5393 Sayılı Belediye Kanununun Belediyenin giderleri başlıklı 60 ıncı maddesinin (d) fıkrasında, “Vergi, resim, harç, katılma payı, hizmet karşılığı alınan ücretler ve diğer gelirlerin takip ve tahsili için yapılacak giderler” denilmek suretiyle, söz konusu olan su tahsilat giderleri ve benzeri giderlerin belediye giderleri arasında sayıldığı görülmektedir. Dolayısıyla, belediye Belediye bütçesinden ödenmiş olan söz konusu PTT Komisyon giderlerini, 5018 Sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile 657 Sayılı Kanunun 12 nci maddesi kapsamında değerlendirilerek kamu zararı olarak görmek mümkün değildir.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ………. -TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy