Sayıştay 5. Daire - Karar No: 32 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

………. Belediyesi tarafından basit usulde vergilendirilen mükelleflerden yapılan alımlarda ve harcama pusulası düzenlenmek suretiyle yapılan alımlarda, Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-a maddesi hükmüne göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri Katma Değer Vergisinden istisna olmasına rağmen ve ayrıca harcama pusulası düzenlenmek suretiyle yapılan alımlarda alım yapılan kişilerin hiçbir vergi mükellefiyeti bulunmamasına rağmen, KDV ilave edilerek ödemede bulunulması sonucunda ……….-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Katma değer vergisi uygulamalarına ilişkin açıklamalara yer verilmiş olan 88 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “A-GELİR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE BASİT USULDE GÖREVLENDİRİLEN MÜKELLEFLERE İLİŞKİN İSTİSNA” bölümünün 1 numaralı sırasında,

“Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-a maddesinde 4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri 1/7/2003 tarihinden geçerli olmak üzere Katma Değer Vergisinden istisna edilmiştir. Bu mükelleflerin 1/7/2003 tarihinden sonra yapacakları işlemler için katma değer vergisi beyannamesi verilmeyecek, mükellefiyetleri de terkin edilecektir.

Ortaklarının tamamı basit usule tabi olan adi ortaklıkların teslim ve hizmetleri de bu hüküm kapsamında değerlendirilecektir. Ancak ortaklarından en az birisi Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek usulde vergilendirilen adi ortaklıkların teslim ve hizmetleri istisna kapsamına girmemektedir.

Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin 1/7/2003 tarihinden sonra yaptıkları teslim ve hizmetlerde işlem bedeli üzerinden Katma Değer Vergisi hesaplanmayacak, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek belgelerde Katma Değer Vergisi gösterilmeyecek veya "KDV dahildir" mealinde bir şerhe yer verilmeyecektir.

Ancak, hu mükelleflerin düzenleyecekleri belgelerin özel gider indirimi ve vergi iadesinde geçerli belge olarak kullanımına devam edilecektir. Kayıtları meslek odaları bünyesinde oluşturulan bürolarda tutulan basit usule tabi mükelleflerin bürolara belge tesliminde eski uygulama geçerli olacaktır.

Diğer taraftan basit usule tabi mükelleflerin ellerinde bulunan belgelerde yer alan Katma Değer Vergisi sütunu, mükellefler tarafından üzeri çizilerek söz konusu belgelerin kullanılmasına devam edilecektir.” denilmektedir.

Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden yapılan alımlarda ve harcama pusulası düzenlenmek suretiyle yapılan alımlarda KDV ödemesi yapılmasına ilişkin olarak, Denetçi tarafından, 88 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin yukarıda bahsedilen açıklamaları baz alınarak yapılan değerlendirmede, basit usulde vergilendirilen mükelleflerden alınacak olan mal ve hizmet alımlarına karşılık ödeme yapılırken ve harcama pusulası düzenlenerek yapılan mal ve hizmet alımlarına karşılık ödeme yapılırken ayrıca KDV ödenmemesi gerektiği, zira böyle bir durumda ilgililerin vergi dairelerine KDV Beyannamesi vermemeleri nedeniyle tahsil ettikleri KDV’lerin üzerlerinde kaldığı ifade edilerek, yapılan uygulama ile ………. TL’lik kamu zararına yol açıldığı ileri sürülmüş ise de, yapılan bu değerlendirmeye katılmak mümkün görülmemektedir.

İlişikli Ödeme Emri Belgeleri ve eki belgelerinin, yapılan savunmalara göre yeniden değerlendirilmesinde, Belediye tarafından, fiyat araştırması yapılmak suretiyle basit usulde vergilendirilen kişilerden ihtiyaçların karşılanması sırasında, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesi gereğince mal alımlarında %5, hizmet alımlarında %10 gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılacağı, basit usulde vergilendirilen kişilerin KDV’ye tabi olmadığından KDV ödenmeyeceği belirtilmek suretiyle tekliflerin alınmış olduğu ve pazarlık neticesinde de alımların sonlandırıldığı anlaşılmakta olup, yapılan ödemeler incelendiğinde görüleceği üzere, fiyat araştırması sırasında mutabakata varılan miktar üzerine KDV eklenmemiş ve toplam tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde belirtilen gelir vergisi kesilmek suretiyle ödemeler yapılmıştır. Belediye tarafından matbu olarak bastırılmış ve kullanılmakta olan ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler için düzenlenen teklif mektuplarında KDV’nin hariç olduğu belirtilmiştir. Bu durumda, düzenlenen teklif mektuplarında ise “KDV’den muaf” yazılması gerekirken sehven “KDV dahil” yazıldığı yönündeki savunmanın gerçeği yansıttığı, dolayısıyla, “KDV dahil” ibaresinin, mal ve hizmet bedelinin içerisinde Katma Değer Vergisi olduğu için değil basit usulde vergi mükellefi olan isteklilerin Belediyeden ayrıca Katma Değer Vergisi kadar bir artış talep etmemesi için yazılmış olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu basit usulde vergilendirilen mükelleflere yapılan ödemelerde ve harcama pusulası ile yapılan satın alımlar için yapılan ödemelerde mal ve hizmet bedellerine Katma Değer Vergisi ilave edilmediği için kamu zararı oluşmadığı görülmektedir.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ……….-TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy