Sayıştay 5. Daire - Karar No: 32 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İdari para cezası

………. Belediyesine, Belediye Otobüs Terminalinde Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 43. maddesi 15. fıkrasının b bendi belirtilen “T2, T3 ve K1” mesleki yeterlilik belgesine sahip yönetici bulundurmaması sebebiyle ………. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tarafından yazılan idari para cezalarının, belediye bütçesinden ödenmesi sonucunda ……….-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Sorumluluk” başlıklı 5 inci maddesinde, Kamu görevlilerinin, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin “Kamu zararının belirlenmesi” başlıklı 6’ncı maddesinin (g) bendinde, kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek mali külfet getirilmesinin de kamu zararı olduğu ifade edilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12’nci maddesinde ise, Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır” denilmektedir.

Denetçi tarafından, 5393 sayılı Belediye Kanunun 14 üncü maddesinde de, belediyenin görev ve sorumluluklarının ayrıntılı olarak gösterildiğini, yine aynı Kanunun 60 ıncı maddesinde ise, belediye giderlerinin tek tek sayıldığını, bunlar arasında idari para cezası ödemelerinin bulunmadığını ve dolayısıyla da böyle bir giderin belediye bütçesinden ödenmesi mümkün olmadığını, Belediye Gelirlerinin, Kanunun 14 üncü maddesinde gösterilen hizmetlerden başka bir şekilde harcanmasının mümkün olmadığını, söz konusu idari para cezalarının belediye bütçesinden ödenmiş olmasının, yukarıda değinilen mevzuat uyarınca, sorumluların görevlerini zamanında yerine getirmemeler anlamı taşıdığını ve sorumluluğun kamu zararına sebebiyet veren kamu görevlilerine ait olduğu gerekçesiyle, ……….-TL tutarında kamu zararına yol açıldığı ileri sürülmüş ise de,

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 43. maddesi 15. fıkrasının b bendi, “T2 ve T3 yetki belgesi sahipleri ile tüzel kişiliği haiz K1 yetki belgesi sahiplerinin birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmelerini şarttır.” şeklinde düzenlenmiştir. Yapılan savunmalardan, söz konusu belgelerin temini için ...., ......ve ..... tarihli Mesleki Yeterlilik Sınavlarına Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünde görevli personelin gönderildiği ancak bu sınavlarda başarılı olamadıkları anlaşılmıştır.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde, “Kamu zararı mevzuata aykırı karar ve eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” olarak tanımlanmıştır. Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 12 inci maddesiyle de, “Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğramışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmesi” esası getirilmiştir. Belediyenin otobüs terminalinde mesleki yeterlilik belgesine sahip yönetici bulunmadığından, yetki belgeli personel çalıştırılmamasında, herhangi bir kasıt, ihmal veya tedbirsizlik bulunmamaktadır. Bu nedenle, belediye bütçesinden ödenmiş olan söz konusu idari para cezalarını, 5018 Sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile 657 Sayılı Kanunun 12 nci maddesi kapsamında değerlendirilerek kamu zararı olarak düşünmek mümkün değildir.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ………. -TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, Üye ………. ’un, “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 43ü ncü maddesine göre, söz konusu yeterlilik belgesine sahip olmayan kamu tüzel kişilerinin bu belgeleri 1 yıl içinde edinmeleri şarttır. Aksi halde 75 nci maddeye göre idari para cezası uygulanacaktır. 11.06.2009 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelikten sonra, terminal işletmesi olan ………. belediyesinin, söz konusu yeterlilik belgelerini temin etmemesinden veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmemesinin sorumluluğu belediye başkanına yani üst yöneticiye aittir. Bu itibarla, ödenen idari para cezası nedeniyle kamu zararına yol açılmıştır ve bu kamu zararının tek başına Belediye Başkanına tazminen ödettirilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı, oyçokluğuyla karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy