Sayıştay 5. Daire - Karar No: 32 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gelir Vergisi kesintisi

………..Tic. Ltd. yüklenimindeki ………. TL ihale bedelli ………. Belediyesi ………. işine ait 2012 yılında ödenen (8) ve (9) hakedişlerden, iş yıllara sari olmasına rağmen, Gelir Vergisi tevkifatının yapılmaması sonucunda ……….-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde,

“Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.

Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannamaleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.” hükmü bulunmaktadır.

Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin 1 nci fıkra (2/3) bendinde ise, 42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden, bu ödemeyi yapan kamu idare ve müesseselerinin, söz konusu ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları ifade edilmiştir.

2009/14592 sayılı B.K.K ile de, 42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden % 3 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarı ele alınan konu ile ilgili mevzuat hükümlerine göre, inşaat yapım ve onarım işlerine ait olup birden fazla yıla sirayet eden işlere ilişkin olarak ödenen hak ediş tutarlarından %3 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

……….. yükleniminde bulunan ………. -TL bedelli ……….işinde sözleşme 08.04.2011 tarihinde imzalanmış, 12.04.2011 tarihinde yer teslimi yapılmış, sözleşmeye göre işin süresi 264 gün olarak verilmiş ve buna göre iş bitim tarihi olarak 30.05.2012 belirlenerek adı geçen iş yıllara sari inşaat işi haline gelmiştir. Yapılan uygulama da ise, yıllara sari inşaat işi niteliğindeki adı geçen işe ilişkin olarak Yükleniciye yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmamış olması sonucu ……….-TL tutarında kamu zararına yol açılmıştır. Ancak, yapılan savunmalardan anlaşılacağı üzere, ……….-TL tutarında kamu zararı tahsil edilmiştir.

Bu itibarla, gelir vergisi tevkifatı yapılmamasından kaynaklanan ………. -TL tutarındaki kamu zararı ..... tarih ve .... muhasebe işlem fişi ile Ahiz ……….’dan tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy