Sayıştay 5. Daire - Karar No: 32 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Özel hizmet tazminatı, gösterge, ek gösterge

Asaleten atanma şartlarını taşımadığı halde ......tarih ve ......sayılı atama onayı ile Zabıta Müdürlüğü kadrosuna atanan ……….’ya, bu usulsüz atama dolayısıyla özel hizmet tazminatı, gösterge, ek gösterge ve ödemenin fazla ödenmesi sonucu toplam ……….-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Kapsam”başlıklı 2 nci maddesinde, “ Yönetmelik, il özel idareleri, belediyeler ve bu idarelerin bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapan personelden, görevde yükselme suretiyle atanacaklar ile en az ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara, unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.” hükmü,

“Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar” başlıklı 5 nci maddesinde, müdürlük kadrosunun yönetim hizmetleri grubu içerisinde yer alan görevde yükselmeye tabi kadrolardan olduğu, hükmü,

“Görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar” başlıklı 7 nci maddesinde, “Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Müdür kadrosuna atanabilmek için,

1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,

2) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,” hükmü,

“Zabıta ve itfaiye personeli” başlıklı 21 inci maddesinde, “Zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.” hükmü,

“Yürürlükten kaldırılan mevzuat” başlıklı 23 üncü maddesinde, “2/2/2000 tarihli ve 23952 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.”, hükmü,

“Geçici hükümler” başlıklı Geçici 1 nci maddesinde ise, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilir.” hükmü,

Bulunmaktadır.

11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı resmi gazetede yayımlanan Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 17.maddesinde ise, “Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde sayılan unvanlardan daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır.” denilmiştir.

Bu mevzuat hükümlerine göre, konumuzla ilgili olmak üzere, Belediyelerdeki müdürlük kadrolarına atanabilmek için Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik te belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları en önemlisi de, aday memurların Yönetmelikte belirtilen genel ve özel şartları yerine getirmeleri ve görevde yükselme sınavında başarılı olmalarıdır. Anılan Yönetmeliğin 21 inci maddesinde, Zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemlerinin ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütüleceği belirtilmiş olmasına rağmen, Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 17 inci maddesindeki düzenlemeden anlaşılacağı üzere, bu düzenleme, zabıta müdürü ve daire başkanlığı dışındaki kadrolara yapılacak atamalarla ilgilidir. Dolayısıyla, zabıta müdürlüğü kadrosuna atanacak personelinde, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik belirtilen genel ve özel şartları taşıması ve açılan sınavda başarılı olması gerekmektedir. Buna göre, Belediye zabıta müdürlüğü kadrosuna atanabilmek için, anılan Yönetmeliğin 7 nci maddesi ve Geçici 1 nci maddesi hükümlerinin birlikte değerlendirilmesiyle anlaşılacağı üzere, 18/4/1999 tarihinden sonrası için, fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak gerekmektedir.

Uygulamada ise, ………. Belediyesi Zabıta müdürlüğü kadrosuna, Belediye Başkanının ..... tarih ve ....sayılı atama onayı ile atanan ………. ’nın bu atama işleminin belirtilen mevzuat hükümlerine uygun olmadığı anlaşılmaktadır. ………. ’nın iki yıllık bir yüksek okul mezunu olması, yüksek okulu da 18.04.1999 tarihinden sonra bitirmiş olması nedenleri ile zabıta müdürlüğü kadrosuna asaleten atanması, asilde aranan şartları taşımadığından ve aynı zamanda da, bu atamanın yapılabilmesi için gerekli olan eğitim ve sınav şartları da yerine getirilmemiş olduğundan, mümkün görülmemektedir. Dolayısıyla, söz konusu kişinin atandığı kadroda kendisine ödenen maaş ile önceden bulunduğu kadroda kendisine ödenen maaş arasındaki fark tutarı toplamı olan ……….-TL kadar (her iki kadron için ödenen, gösterge, ek gösterge, yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler arasındaki 2012 yılında oluşan toplam fark) kamu zararına neden olunmuştur.

Diğer taraftan ise, 5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlıklı 38/j maddesinde, “Belediye personelini atamak” hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle Personel atamalarında yetki tek başına Belediye Başkanına aittir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 11/1. maddesinde,

“Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.

Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir.

Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.

Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez, yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.” hükmü yer almaktadır.

5393 Sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesi de “Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir” şeklinde düzenlenmiştir. Yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 164 üncü maddesinde ise “memurlara aylıkları her ayın başında ve peşin ödenir” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri doğrultusunda, ..... tarih ve ..... sayılı atama yazısıyla Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirilen atama işlemi neticesinde, atamanın yapıldığı kadro karşılığı olan özlük hakları ilgilisinin maaşına yansıtılmıştır. Ataması yapılmış olan personelin atanmış olduğu kadronun mali haklarını (zam ve tazminatlarını) her yıl ilgili İl Valiliğince de onaylanan Zam ve tazminatlar cetveline göre maaş tahakkuklarının yapılması İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün görevleri arasında olduğundan başka türlü bir işlem yapılması mümkün değildir.

Dolayısıyla, Belediye Başkanının yetkisinde bulunan bir atama işleminden kaynaklanan maaş ödemeleri dolayısıyla meydana gelen kamu zararından Gerçekleştirme Görevlisinin ve Harcama Yetkilisinin sorumluluğu bulunmamakta olup, bu konudaki sorumluluk Atamaya Yetkili Üst olarak Belediye Başkanına aittir.

Bu itibarla, usulsüz atama dolayısıyla neden olunan ……….-TL tutarında kamu zararının Üst Yönetici ……….’dan (……….) tek başına,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy