Sayıştay 5. Daire - Karar No: 30 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Teklif fiyat

………. ortak girişimi yükleniminde bulunan “……….” işinde teklif mektupları nakliye dahil fiyat verildiği halde, %10 nakliye ve genel giderler adı altında ödemede bulunulması sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

Söz konusu işte, işin devamı sırasında bazı imalat kalemlerinden vazgeçildiği ve 9 yeni imalat kalemi yapılması kararı alındığı, bu yeni imalat kalemleri için 5 firmadan teklif alındığı, teklif mektuplarında "imalat, nakliye ve montaj dahil fiyat verilecek" ibaresinin bulunduğu ve fiyatların buna göre verildiği halde ödeme esnasında bu 9 kalem imalata % 10 nakliye ve genel giderler adı altında ödemede bulunulduğu görülmüştür.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 11. maddesinde "(1) (Değişik:RG-3/7/2009-27277) İş kalemi ve/veya iş grubu şeklinde tespit edilen imalat miktarlarının, Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre belirlenen ve yüklenici karı ve genel gider ihtiva etmeyen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutar KDV hariç olarak hesaplanır ve bulunan bu tutara % 25 oranında yüklenici kar ve genel gider karşılığı eklenmek suretiyle yaklaşık maliyet tespit edilir." denilmek suretiyle, idarenin yaklaşık maliyet tutarına sabit bir değer olarak %25 oranında yüklenici karı ve genel gider karşılığını eklemek zorunda olduğu belirtilmiştir.

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Sözleşmede bulunmayan işlerin fiyatının tespiti “ başlıklı 22. maddesinde ,

“Yeni fiyatın tespitinde iş kalemi veya iş grubunun niteliğine göre aşağıdaki sıralamaya uyularak oluşturulan analizlerden biri kullanılır:

Yüklenicinin birim fiyatlarının/teklifinin tespitinde kullanarak teklifi ekinde idareye sunduğu ve yeni iş kalemi/grubu ile benzerlik gösteren iş kalemlerine/gruplarına ait analizlerle kıyaslanarak bulunacak analizler.



İş kalemi veya iş grubunun niteliğine uygun olarak yukarıdaki analizlere, kaynakların verimli kullanılması gözetilerek aşağıdaki rayiçlerden biri, birkaçı veya tamamı uygulanabilir:

Varsa yüklenicinin teklifinin ekinde idareye verdiği teklif rayiçler.



"denilmektedir.

Fatura esas alınarak yeni birim fiyat oluşturulan hallerde, kar ve genel gider karşılığı da yeni birim fiyatlara dahil edilecek unsurlardan birisidir. Bu kar ve genel gider, yüklenicinin teklifi kapsamında sunduğu fiyatlara yansıyan kar ve genel gider oranı esas alınmak suretiyle, mutabakat çerçevesinde belirlenmelidir. Bu uygulama, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22. maddesi amacını da uygun düşmektedir.

Yüklenici firmanın teklif mektubu ekinde verdiği fiyat çalışmasında inşaat işleri için %10 “nakliye ve genel gider” ön görülmüş ve bu hesap cetvelinde gösterilerek teklif fiyat oluşturulmuştur. Her ne kadar “yüklenici karı ve genel gider” yerine, %10 “nakliye ve genel gider” ön görülmüş ise de, aslında kastedilenin “yüklenici karı ve genel gider” olduğu anlaşılmaktadır.

İlk Yüklenicinin teklif mektubu ekinde verdiği inşaat iş kalemlerinin tamamına % 10 nakliye ve genel gider eklendiği ve bunu hesap cetvelinde göstererek teklif fiyatını oluşturduğu, bu nedenle ilk Yüklenicinin teklif ekinde verdiği hesap cetvelinde yer alan ve tüm inşaat kalemlerine uyguladığı %10’luk artışın, iş artışı nedeniyle yeni oluşturulan imalat fiyatlarına da uygulanması gerekeceğinden, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesinde tanımlanan kamu zararı oluşmayan ………. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi








Full & Egal Universal Law Academy