Sayıştay 5. Daire - Karar No: 29 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gelir vergisi, iş artışından kaynaklanan Damga Vergisi

............... işinde,

A) Ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması sonucu ................TL,

B) İş artışından kaynaklanan sözleşme damga vergisinin kesilmemesi sonucu ................. TL,

Olmak üzere toplam .................TL kamu zararına neden olunduğu hususlarıyla ilgili olarak,



A) 26.10.2011 tarihinde sözleşmeye bağlanan ............... İnşaat yüklenimindeki ............... İşinin iş bitim tarihi 27.01.2012 ‘dir.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94’üncü maddesinde aynen “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.”,

Mezkur Kanunun “Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat Ve Onarma İşleri” başlıklı 42’nci maddesinde aynen “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.

Mükellefler bu Madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın (Değişik ibare: 04/06/2008 - 5766 S.K./8.mad) Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.”

Denilmektedir.

Söz konusu işte, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi gereğince yapılması gereken tevkifatın yapıldığı, hatalı olan ödeme emri belgesinin sehven değiştirilmediği, muhasebe kayıtlarında da kesintinin yapıldığı görüldüğünden, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ................ TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,



B) Belirtilen işe ait ................ TL iş artışından kaynaklanan sözleşme damga vergisinin kesilmediği görülmüştür.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 14’üncü maddesinde,

“Kağıtların damga vergisi bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır.

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır.

Mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır…” denilmektedir.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I- Akitlerle ilgili kağıtlar ” bölümünün 1/a bendinde, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerden (Binde 7,5) oranında damga vergisi kesileceği belirtilmiştir.

Damga Vergisi Kanunu’nun anılan hükümlerine göre, söz konusu ................. işine ait iş artış bedeli üzerinden sözleşme damga vergisi (Binde 7,5) kesilmesi gerekmektedir.

İş artış bedeli üzerinden sözleşme damga vergisi kesintisi yapılmaması suretiyle oluşan kamu zararı tutarı ................ TL, .............. tarih ve ................ referans No’lu banka dekontu ile Yüklenici .........’tan tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy