Sayıştay 5. Daire - Karar No: 29 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Yıllara sari inşaatta Gelir Vergisi kesintisi

Süre uzatımı kararıyla sonradan yıllara sari hale gelen “ ............... İşletmesi ” işine ait ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması sonucu ................ TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

14.04.2012 tarihinde sözleşmeye bağlanan ............... TL bedelli ............... Şti. yüklenimindeki “............... ” işinin iş bitim tarihi 31.12.2012’dir. 10.11.2011 tarih ve 1 sayılı süre uzatım kararı ile işin süresi 30.01.2012 olarak belirlenmiştir. İşin başında yıllara sari olmayan yapım işi sonradan yıllara sari hale gelmiştir.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94’üncü maddesinde aynen “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” denilmektedir.

Mezkur Kanunun “Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat Ve Onarma İşleri” başlıklı 42’nci maddesinde aynen “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.

Mükellefler bu Madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarım işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın (Değişik ibare: 04/06/2008 - 5766 S.K./8.mad) Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.” denilmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun yukarıda bahsedilen hükümlerine rağmen, süre uzatımı kararıyla sonradan yıllara sari hale gelen “ ................ ” işine ait ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması sonucu oluşan kamu zararı tutarı ................ TL, ............... tarih ve ................ referans No’lu banka dekontu ile Yüklenici ................ Şti.”den tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy