Sayıştay 5. Daire - Karar No: 28 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim oranı

Yüklenici ………. . Şti. yüklenimindeki “……….”ne ait İdari Şartname’de ve yaklaşık maliyet hesabında % 3 oranında Sigorta Risk Primi Oranı öngörülmesine rağmen, yüklenici tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na % 2,5 oranında Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi bildirimi yapılması sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi ve işkollarının ve işlerin tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi” başlıklı 83 üncü maddesinde,

“Kısa vadeli sigorta kolları primi, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre tespit edilir. İş kolları tehlikenin ağırlığına göre sınıflara, bu sınıflar da özel iş şartlarına ve tehlikeyi önlemek için alınmış olan tedbirlere göre derecelere ayrılır. Hangi iş kollarının hangi tehlike sınıfına girdiği, tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belirlenmesinde uygulanacak esaslar, ilgili bakanlıkların görüşleri de alınarak Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulacak bir tarife ile tespit edilir. Prim tarifesi gerekli görülürse aynı usûlle değiştirilebilir.

Yapılan işin birinci fıkrada belirtilen tarifeye göre hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek kısa vadeli sigorta kolları primi oranı Kurumca belirlenerek işverene ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara tebliğ edilir. İş kazasını ve meslek hastalığını önleyecek tedbirler hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun bulunmadığı tespit edilen işler, Kurumca daha yüksek primli derecelere konulabilir.

Kurum, işyerinin tespit edilmiş bulunan tehlike sınıf ve derecesini yaptıracağı incelemelere dayanarak kendiliğinden veya işverenin ya da 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların isteği üzerine değiştirebilir. Kurumca yapılacak değişikliklere ilişkin kararın takvim yılından en az bir ay önce işverene, işveren tarafından değişiklik isteğinin de takvim yılından en az iki ay önce Kuruma bildirilmesi şarttır.” denilmektedir.

Yukarıda anılan mevzuat hükümlerine göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre tespit edilmesi ve yapılan işin hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek kısa vadeli sigorta kolları primi oranının Kurumca belirlenerek işverene tebliğ edilmesi öngörülmüştür.

Söz konusu işe ait İdari Şartname’nin 25.5 No’lu maddesinde ise,

“Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı olarak %3 (üç) olarak tespit edilmiştir.” denilmektedir.

Diğer taraftan, ihale işlem dosyasında bulunan yaklaşık maliyet hesabı icmal tablosu ekinde yer alan idarece hazırlanmış işçilik hesaplama modülü sayfasında, Sigorta Risk Primi Oranı’nın % 3 olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

Söz konusu işe ait hakediş ödemeleri eki sigorta bildirimlerinde ise yukarıda belirtilen düzenlemelere aykırı bir şekilde Kısa Vadeli Sigorta Kolları Priminin %2,5 oranında bildirildiği tespit edilmiştir.

Bu itibarla, söz konusu işte kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 3 olarak öngörülmesine rağmen, ilgili düzenlemelere aykırı şekilde % 2,5 oranında bildirimde bulunulması suretiyle oluşan kamu zararı tutarı toplamı ………. TL’nin,

Harcama Yetkilisi ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi ……….’e,

...müşterek ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üye ……….’in “Söz konusu işte, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 3 olarak öngörülmesine rağmen, ilgili düzenlemelere aykırı şekilde % 2,5 oranında bildirimde bulunulması SGK’yı ilgilendiren bir konu olup, Belediye açısından bir kamu zararı bulunmadığından ilişilecek bir husus bulunmamaktadır.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı)

Oyçokluğuyla,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy