Sayıştay 5. Daire - Karar No: 28 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme cezası, sözleşme damga vergisi

………. Belediye Başkanlığı ile yüklenici ………. Şti. arasında akdedilen “……….”nde,

A) Eksik gecikme cezası kesilmesi sonucu ………. TL,

B) Sözleşme damga vergisinin eksik hesaplanması sonucu ………. TL,

Olmak üzere toplam ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususları ile ilgili olarak,

A) 18.1.2007 tarih ve 26407 No’lu Resmi Gazete’de yayımlanan Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Belge ve cetveller” başlıklı 10 uncu maddesinde,

“ (1) Taşınır işlemlerinde, işlem türüne göre aşağıda belirtilen belge ve cetveller kullanılır.

a) Taşınır İşlem Fişi (Örnek: 5, 5/A): İlgili mevzuatı çerçevesinde kabul edilerek teslim alınan taşınırların girişleri ile taşınırların çıkış ve ambarlar arasında devir işlemlerinde, dayanıklı taşınırların niteliklerini değiştiren esaslı onarım ve ilaveler sonucu değer artışlarında, kayıtlara esas olmak üzere 5 örnek numaralı Taşınır İşlem Fişi düzenlenir.” denilmektedir.

Söz konusu işe at Sözleşme’nin “Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve kesintiler ile sözleşmenin feshi” başlıklı 34 üncü maddesinde ise,

“34.1. İdare tarafından, bu sözleşmede belirtilen süre uzatımı halleri hariç, Yüklenicinin, sözleşmeye uygun olarak malı veya malları süresinde teslim etmemesi halinde 10 gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikme cezası uygulanır.

34.2. Yüklenicinin, sözleşmeye uygun olarak malı süresinde teslim etmemesi halinde, gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin % 0,5 oranında gecikme cezası uygulanır.” denilmektedir.

Yüklenici firma ………. . Şti. .......tarih ve sayılı ....... dilekçe ile malı idareye 4 gün gecikme ile teslim ettiğini, malın muayeneye kabulüne hazır olduğunu bildirmiştir.

Sözleşme hükümlerine uygun olarak ..... tarih ve ..... sayı ile muayene ve kabul komisyonu oluşturulmuş, Komisyon 28.09.2012 tarihinde düzenlediği tutanakla teslim alınan malların sözleşme ve şartname eklerine uygun olduğunu, kabule engel olabilecek eksik, kusur ve arızaların bulunmadığını, aranılan niteliklere uygun olduğunu belirterek Muayene Kabul Komisyon tutanağını harcama yetkilisinin onayına sunmuş, harcama yetkilisi 28.09.2012 tarihinde kabul işlemini onaylamıştır. Kabul İşlemleri kapsamında alınan mallara ayrıca Taşınır Mal Yönetmeliği’ne uygun olarak taşınır işlem fişi düzenlenmiştir.

Geçici kabul itibar tarihi yüklenicinin malı idareye teslim ettiği 19.09.2012 olup, taşınır işlem fişinin düzenlendiği tarihi, malın teslim tarihi olarak kabul etmek mümkün olmayıp, malın geç teslim edilmesi söz konusu olmadığından mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ………. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,

B) 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde,

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabidir.

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.”,

Aynı kanunun 3 üncü maddesinde,

“Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.”,

8 inci maddesinde ise,

“Bu kanunda yazılı resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.”

hükümleri yer almaktadır.

Yine aynı Kanun’a ekli “Damga Vergisine Tabi Kâğıtlar” başlıklı (1) sayılı tablonun, “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar” bölümünde ise belli parayı ihtiva eden kâğıtlardan mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 8,25 oranında damga vergisine tabi olacağı düzenlenmiştir.

Mevcut durumda ise, İdare ile Yüklenici arasında akdedilen sözleşme bedeli üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi kesilmesi gerekirken eksik damga vergisi kesintisi yapılmıştır.

Açıklanan mevzuat hükümlerine aykırı olarak, ………. Belediye Başkanlığı ile yüklenici ………. Şti. arasında akdedilen sözleşme bedeli üzerinden eksik damga vergisi kesilmesi suretiyle oluşan kamu zararı tutarı ………. TL’nin,

Harcama Yetkilisi ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi ……….’e,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy