Sayıştay 5. Daire - Karar No: 28 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Şartnamede yer alan cezai hükmün uygulanmaması

………. Belediye Başkanlığı ile Yüklenici ………. . Şti. arasında akdedilen “……….”nde,

A) Özel Teknik Şartname’de belirtilen nitelikte otobüs, Yüklenici tarafından temin edilmemesine rağmen ilgili cezai hükmün uygulanmaması sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu,

B) Sözleşme’de alt yüklenici çalıştırılamayacağına dair hüküm bulunmasına rağmen işin tamamının alt yüklenicilere yaptırıldığı,

hususları ile ilgili olarak ile ilgili olarak,

A) Söz konusu işe ait Özel Teknik Şartname’nin “Otobüslerle İlgili Hususlar” başlıklı 5 inci maddesinde,

“ (…)

45+1 kişilik otobüsler, en az 2002 model ve üstü, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler kadar donanımlı ve bakımlı olacaktır.

(…)” denilmektedir.

Aynı Şartname’nin Cezai Şartlar başlıklı 7’nci maddesinde ise,

“Bir gün önceden talepte bulunulmasına rağmen gelmeyen araca sözleşme bedelinin %1 oranında ceza uygulanacaktır.” denilmektedir.

Şartname hükmüne göre, söz konusu iş kapsamında Yüklenici tarafından temin edilecek otobüslerin 45+1 kişilik olması, koltuk sayısı daha az olan otobüsler için ise ilgili cezai şartın uygulanması gerekmektedir.

Mevcut durumda ise, 09.08.2012 tarihinde, ilgili Teknik Şartname’de belirtilen nitelikleri haiz olmayan 41 koltuk kapasiteli ......plakalı otobüs cenaze nakli için Yüklenici tarafından temin edilmiş ve İdare tarafından Şartname gereğince cezai şart uygulanması gerekirken uygulanmamıştır.

Bu itibarla, söz konusu işte gecikme cezası kesilmemesi suretiyle oluşan ………. TL kamu zararının,

Harcama Yetkilisi ………. ile Gerçekleştirme Görevlisi ……….’dan,

Müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle,

B) ………. Belediye Başkanlığı ile yüklenici ………. Şti. arasında akdedilen “……….”ne ait Sözleşme’de alt yüklenici çalıştırılamayacağına dair hüküm bulunmasına rağmen işin tamamının alt yükleniciler tarafından yapıldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu işe ait Sözleşme’nin “Alt yüklenicilere ilişkin bilgiler ve sorumlulukları” başlıklı 15 inci maddesinde,

“15.1. Bu işte alt yüklenici çalıştırılamayacak ve işlerin tamamı yüklenicinin kendisi tarafından yapılacaktır.” denilmektedir.

Yukarıdaki düzenlemeye göre, iş kapsamında alt yüklenici çalıştırılması mümkün bulunmamakta iken işin tamamının alt yükleniciler tarafından yapılmıştır.

Söz konusu ihale kapsamında, araçların yüklenicinin kendi malı olma şartının şartname ve sözleşmede yer almadığı, 3. şahıslardan belli hizmet araç kiralanmasının alt yüklenici olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, bu işlemlerin mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından ilişilecek husus bulunmadığına,

.....

Oybirliğiyle,

Karar verildi.










Full & Egal Universal Law Academy