Sayıştay 5. Daire - Karar No: 28 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Mülkiyeti belediyeye ait olmayan muhtelif binaların dış cephe sıva tamiratı giderlerinin Belediye bütçesinden karşılanması

………. Belediyesi tarafından belediye sınırları içinde yer alan ………. Sokak’ta mülkiyeti belediyeye ait olmayan muhtelif binaların dış cephe sıva tamiratı yapılması giderlerinin Belediye bütçesinden karşılanması sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Belediyenin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14’üncü maddesinde,

" Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla,

a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı, coğrafi ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehir içi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

b) Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir, sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir, kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir, bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir....." denilmektedir.

Aynı Kanunun 60’ıncı maddesinde "Belediyenin giderleri", 15’inci maddesinde "Belediyenin yetkileri ve imtiyazları" sayılmıştır.

3194 Sayılı İmar Kanunu'nun "Yapı ruhsatiyesi" başlıklı 21’inci maddesinin son fıkrasında,

“Belediyeler veya valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir." hükmü yer almaktadır.

02.11.1985 tarih ve 18916 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin " Çatılar ve Dış Görünüm" başlıklı 35 inci maddesinde,

Belediyelerin mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacı ile dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye, evvelce yapılmış olan yapılar da dahil yetkili olduğu belirtilmiştir.

Belediyenin kendi mülkiyetinde olmayan ………. Sokak’ta bulunan tüm binaların dış cephelerinin sıva tamiratına ilişkin giderler kamuya açık bir alanın güzelleştirilmesi kapsamında örnek teşkil etmesi amacıyla karşılanmış olduğundan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71’inci maddesinde tanımlanan kamu zararı oluşmayan ………. TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına,

Üye ………. ve ……….’un “ Belediye mevzuatı incelendiğinde belediyenin kendi mülkiyetinde olmayan binaların dış cephelerine sıva tamiratı yapılması ile ilgili bir görevi ve bu anlamda ilgili kanun maddelerinde öngörülmüş bir gideri bulunmamaktadır.

Yine ilgili imar mevzuatı incelendiğinde "Belediyelerin mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacı ile dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etme " yetkisi dışında belediyelere işyerlerinin dış cepheleri ile ilgili sıva tamiratı gibi giderleri karşılama görev ve yetkisi verilmemiştir.

Belediyenin kendi mülkiyetinde olmayan ve ………. Sokak’ta bulunan binaların dış cephelerinin sıva tamiratına ilişkin giderlerin belediye bütçesinden karşılanması suretiyle oluşan kamu zararı tutarı ………. TL’nin sorumlulara ödettirilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı,)

Oyçokluğuyla,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy