Sayıştay 5. Daire - Karar No: 27 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Dava giderleri

5747 sayılı Yasa gereğince ............ Belediye Başkanlığı bünyesine katılan .......... Belediye Başkanlığı tarafından inşa ettirilecek ........Kompleksinden işyeri tahsis edileceğine dair düzenlenen sözleşme hükümlerinin yerine getirilmemesi üzerine açılan davalar sonucunda, ana paradan başka faiz, harçlar, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin de Belediye Bütçesinden ödenmesiyle ilgili olarak,

Ödeme emri belgelerine ekli bulunan mahkeme ilamları incelendiğinde, 5747 sayılı Yasa ile ................ Belediyesine devrolunan ................. Belediye Başkanlığı tarafından 1993 yılında muhtelif tarihlerde ...........kişilerden ..............Beldesinde yapımı planlanan ....... Kompleksindeki işyerlerinin 49 yıllığına tahsisi amacıyla farklı miktarlarda paranın yapılan sözleşmeler karşılığında ........... Belediye Başkanlığı tarafından toplandığı, ancak bilahare adı geçen belediyenin devredildiği ............. Belediye Başkanlığı tarafından söz konusu işyerinin yapımından vazgeçildiğinin bildirilmesi üzerine hak sahipleri tarafından ............. Belediyesi aleyhine alacak davaları açıldığı anlaşılmıştır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun:

“Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde, “Münhasıran bu Kanunun uygulanmasında,

........

h) Kamu gideri: Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderleri,

.........

İfade eder.”

“Hesap Verme Sorumluluğu” başlıklı 8. maddesinde,

“Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.”

denilmekte,

“Üst yöneticiler” başlıklı 11. maddesinde “Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve bu Kanunda belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden Bakana, mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar.” denilmekte,

“Kamu Zararı” başlıklı 71. maddesinde ise “Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) (Mülga: 22/12/2005-5436/10 md.)

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Esas alınır.

Kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda tespit edilen kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren ilgili mevzuatına göre hesaplanacak faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilir.

........

Kamu zararının, bu zarara neden olan kamu görevlisinden veya diğer gerçek ve tüzel kişilerden tahsiline ilişkin usûl ve esaslar, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

hükümleri yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Kişisel Sorumluluk ve Zarar” başlıklı 12. maddesinde de “Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır.

Zararların ödettirilmesinde bu konudaki genel hükümler uygulanır. Ancak fiilin meydana geldiği tarihte en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brüt aylığının yarısını geçmeyen zararlar, kabul etmesi halinde disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararına göre ilgili memurca ödenir.” denilmektedir.

Bu itibarla, 5747 sayılı Yasa gereğince ................ Belediye Başkanlığı bünyesine katılan ............. Belediye Başkanlığı tarafından inşa ettirilecek ....... Kompleksinden işyeri tahsis edileceğine dair düzenlenen sözleşme hükümlerinin yerine getirilmemesi üzerine açılan davalar sonucunda, ana paradan başka faiz, harçlar, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin de belediye bütçesinden ödenmesi sonucu .................TL ilama bağlı ödeme yapılmış ise de, ödemenin yapılmasında sorumlu tutulanların kasıt, kusur veya ihmalinin bulunmadığı, ödeme yapılmasına yol açan olaya sebebiyet verenlerin tespiti için araştırma komisyonu kurulduğunun ve komisyon çalışması sonucunda sorumluluğu tespit edilenler hakkında yasal takibata başlanıldığı anlaşıldığından ilama bağlı olarak yapılan ödemeyle ilgili hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olduğuna oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy