Sayıştay 5. Daire - Karar No: 27 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme cezası

............. Belediye Başkanlığı tarafından 16.08.2012 tarihinde Açık İhale Usulüyle, .............. Şirketi üzerine .............. TL bedelle ihalesi yapılan “............... belediyesi ...............işine ait 2 ve son no’lu Hakediş Raporunun incelenmesinde, işin sözleşmesine göre İş Bitim Tarihinin 23.11.2012 olduğu ve ayrıca herhangi bir geçerli süre uzatımı kararı bulunmadığı halde, sorgumuzun düzenlendiği tarih itibariyle halen işin tamamlanmadığının anlaşılması ve bu nedenle gecikme cezası da kesilmemiş olması ile ilgili olarak,

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun İDARENİN SÖZLEŞMEYİ FESHETMESİ” başlıklı 20. maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde idare sözleşmeyi fesheder:

a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün * süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,

b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,

Hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” hükmü bulunmaktadır.

Yüklenici ile İdare arasında bağıtlanan sözleşmenin “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 9’uncu maddesinde,

“9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (beş) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.

9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında, havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.

9.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

9.4. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler –yoktur- tarihleri arasındaki 0 (yoktur) gündür. Ancak işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır.” denilmekte,

“Gecikme halinde uygulanacak cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 25. maddesinde,

“25.1. Bu sözleşmede belirtilen süre uzatımı halleri hariç, Yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde en az 10 gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikme cezası uygulanır.

25.2. Yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her gün için sözleşme bedelinin % 0,05 (onbinde Beş) oranında gecikme cezası uygulanır

25.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

25.4. Gecikme cezaları ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın Yükleniciye yapılacak hakediş ödemelerinden kesilir. Bu cezaların hakediş ödemelerinden karşılanamaması halinde Yükleniciden ayrıca tahsilat yapılır.

25.5. Kısmi kabul öngörülmeyen işlerde işin tamamının bitirilmemesi halinde, günlük gecikme cezası sözleşme bedeli üzerinden alınır.

25.6. Kısmi gecikme cezası uygulanan işlerde, işin tamamının süresinde bitirilmemesi halinde gecikme cezası işin bitirilmeyen kısımları için uygulanır. Bu durumda sözleşme bedelinin tamamı üzerinden gecikme cezası uygulanmaz.” denilmekte,

“Sözleşmenin feshine ilişkin şartlar” başlıklı 26. maddesinde ise,

“26.1. Sözleşmenin İdare veya Yüklenici tarafından feshedilmesine ilişkin şartlar ve sözleşmeye ilişkin diğer hususlarda 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır.”

hükümlerine yer verilmiştir.

Savunmada, ............... Şirketi hakkında vuku bulan gecikme dolayısıyla yasal işlem yapıldığı, geçici kabul tutanağında iş bitim tarihi olan 20.03.2013 tarihi itibar alınarak 118 gün gecikme cezası uygulandığı ve işinde hali hazırda tamamlandığı belirtilmiştir.

Bu itibarla, Yüklenici ............... Şirketi hakkında vuku bulan gecikme dolayısıyla gecikme cezası kesilmemesi sonucu oluşan ............... TL kamu zararının ................ tarih ve ................ nolu mahsup alındısı ile tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy