Sayıştay 5. Daire - Karar No: 27 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Dava giderleri

.............. Belediye Başkanlığınca, ............... isimli şahsın evinin bulunduğu parselde yapılan imar düzenlemesi sonucu hisse verilmemek suretiyle vuku bulan uygulama hatası dolayısıyla adı geçen tarafından dava açılması üzerine, faiz, harç, yargılama giderleri ile vekalet ücreti ödenmesiyle ilgili olarak,

Ödeme emri belgesine ekli belgeler arasında bulunan, ............. Mahkemesine ait ........Esas, ........ Karar sayılı ilam incelendiğinde, ............... Belediye Başkanlığı tarafından, ...............taşınmazın bulunduğu alanda 2981/3290 sayılı Kanunun 10/c maddesi uyarınca yapılan uygulama işleminin kabulüne ilişkin ............... tarih ve .........sayılı kararı ile aynı alanda yapılan uygulama hatalarının düzeltilmesine ilişkin ............... tarih ve ......sayılı kararlarına ilişkin işlemlerin, anılan Mahkemece hukuka ve mevzuata uyarlığı bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine, toplam .............. TL tutarındaki yargılama giderlerinin Belediye Bütçesinden ödenmek zorunda kalındığı anlaşılmaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun:

“Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde, “Münhasıran bu Kanunun uygulanmasında,

........

h) Kamu gideri: Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderleri,

.........

İfade eder.”

“Kamu Zararı” başlıklı 71. maddesinde ise “Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

Kamu zararının belirlenmesinde,

a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) (Mülga: 22/12/2005-5436/10 md.)

g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması,

Esas alınır.

Kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda tespit edilen kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren ilgili mevzuatına göre hesaplanacak faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilir.

........

Kamu zararının, bu zarara neden olan kamu görevlisinden veya diğer gerçek ve tüzel kişilerden tahsiline ilişkin usûl ve esaslar, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

hükümleri yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Kişisel Sorumluluk ve Zarar” başlıklı 12. maddesinde de “Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır.

Zararların ödettirilmesinde bu konudaki genel hükümler uygulanır. Ancak fiilin meydana geldiği tarihte en alt derecenin birinci kademesinde bulunan memurun brüt aylığının yarısını geçmeyen zararlar, kabul etmesi halinde disiplin amiri veya yetkili disiplin kurulu kararına göre ilgili memurca ödenir.” denilmektedir.

Bu itibarla, ............... isimli şahsın evinin bulunduğu parselde yapılan imar düzenlemesi sonucu hisse verilmemesine ilişkin işlemlerin mahkemece, hukuka ve mevzuata uyarlığının bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmeleri üzerine, faiz, harç ve yargılama giderleri ile vekalet ücreti olarak toplam ..............TL. tutarındaki yargılama giderlerinin, belediye bütçesinden ödenmesinde savunmada olayda sorumluluğu bulunanlar hakkında rücu davası açılacağı belirtildiğinden ve ilama bağlı yapılan ödemenin yapılması zorunlu olduğundan ödemeyle ilgili hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olduğuna oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy