Sayıştay 5. Daire - Karar No: 23 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Yemek yardımı

İtfaiye Müdürlüğünde çalışan memurlara yapılan yemek yardımı nedeniyle yemek maliyetlerinin yarısının ilgili personelden kesilmemesi sonucu ................... TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,

21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin “Yemek” başlıklı 37 inci maddesinde aynen,

“24 saat iş, 48 saat istirahat şeklinde çalışan itfaiye personeline 3, 12 saat iş, 24 saat istirahat ve 12 saat iş, 12 saat istirahat şeklinde çalışan itfaiye personeline 2, 12 saatten az çalışan itfaiye personeline 1 öğün yemek verilir. Yiyecek giderleri 657 sayılı Kanunun 212 nci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır.” Denilmektedir.

Yönetmeliğin atıf yaptığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 212 nci maddesinde ise, “Devlet memurlarının hangi hallerde yiyecek yardımından ne şekilde faydalanacakları ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esaslar Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları bir yönetmelik ile tespit olunur.” Hükmü yer almaktadır.

11.12.1986 Tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinde, memurlara yapılacak yiyecek yardımının maliyetinin yarısının belediye bütçesinden, yarısının ise yemek hizmetinden faydalanan personelden alınacağı belirlenmiştir.

Ayrıca, Yönetmelikte bazı personelin yemek hizmetlerinden ücret ödemeden yararlanacağı belirlenmiştir. Örneğin adı geçen yönetmeliğin ek 2 nci maddesinde, Sağlık Bakanlığı 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personelin (sözleşmeli personel dahil), il sağlık müdürlüklerinin yemek servislerinden veya il sağlık müdürlüklerince belirlenen Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı tedavi kurumlarının yemek servislerinden ücret ödemeden yararlanacağı hüküm altına alınmıştır. Mevzuat hükümleri tarandığında, ne ilgili yiyecek yardımı yönetmeliğinde, ne de başka bir yasal normda, itfaiye personelinin yiyecek servisinden ücret ödemeksizin yararlanabileceğine dair bir istisna ya da muafiyet bulunmamaktadır.

Bu itibarla, İtfaiye Müdürlüğünde çalışan memurlara yapılan yemek yardımı nedeniyle yemek maliyetlerinin yarısının ilgili personelden kesilmesi gerekirken kesilmemesi sonucu oluşan ............. TL kamu zararı ..............tahsilat makbuzlarıyla tahsil edildiğinden ilişik kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy