Sayıştay 5. Daire - Karar No: 22 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkı

Yüklenici .............. Şti yüklenimindeki, ................. işine ait 10 No’lu hakediş ödemesinde, asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkının idari şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak hesaplanmaması sonucu ............... TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

31.12.2002 Tarih ve 24980 3. Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esasların (28.04.2004-2004/7221 Sayılı B.K.K. ile değişik) 8. maddesinde aynen:

"Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerindeki değişiklikten kaynaklanan fark (Değişik: 07.05.2004- 25455/ 3 md.)

Madde 8 - İhale konusu hizmetin gerçekleştirilebilmesi için çalıştırılacak 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi personelin, sayı ve günlük çalışma saatinin belirtilmesi kaydıyla,

a) Asgari ücret tespit komisyonunca ihale (son teklif verme) tarihinde 16 yaşını doldurmuş işçiler için belirlenmiş asgari ücretin değiştirilmesi halinde eski ve yeni asgari ücret arasındaki fark,

b) İhale (son teklif verme) tarihi itibarıyla işveren tarafından karşılanacak olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin toplam tutarda, asgari ücret değişikliği veya sigorta primi alt sınır değişikliği ile prim oranlan değişikliği gibi sebeplerle meydana gelecek fark,

c) 506 sayılı Kanunun 77. maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde sözleşmede öngörülen ücret ekleri nedeniyle, işveren tarafından karşılanmakta olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigorta primine ilişkin toplam tutarda meydana gelecek fark,

toplamı (a), (b) ve (c) bentleri toplamı), 506 sayılı Kanun gereğince işveren nam ve hesabına Hazinece yapılacak olan ödemeler de dikkate alınmak suretiyle bu Esasların 7. maddesi uygulanmaksızın ödenir veya kesilir." hükmü yer almıştır.

İdarece hazırlanan idari şartnamede ve taraflar arasında imzalanan sözleşmede bu iş için fiyat farkı verileceği ve hesaplamada yukarıdaki hükmün uygulanacağı, çalıştırılacak personel sayısının 112 olacağı belirtilmiştir.

Esasların 9/a maddesinde ise "Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz." hükmü yer almıştır.

Yukarıda yazılı mevzuat hükümlerine göre, ihalenin yapıldığı tarihte yürürlükte olan asgari ücrette asgari ücret tespit komisyonu tarafından değişiklik yapılması halinde ödenecek fiyat farkı sözleşmede belirtilen personel sayısı esas alınarak maddenin (a), (b) ve (c) fıkralarına göre hesaplanacaktır.

Fiyat farkı hesabında idari şartname ve teknik şartnamede yol ve yemek yardımı ödenmesi öngörülmemiş, işe ilişkin iş artışı da yapılmamıştır.İşte çalışacak personel sayısı ise 260 kişi olarak tespit edilmiştir. Yine yukarıda yazılı Yönetmeliğin 8. Maddesi asgari ücrete dayalı işçiliklerin fiyat farkını düzenlemektedir. Asgari ücret üzerinde bir işçilik ücreti ödenmesi durumunda bu tutarın SSK bildirgesinde mutlaka yer alması ve belgelendirilmesi şartıyla buna ilişkin fiyat farkı, Yönetmeliğin 7. Maddesinde yazılı formülle ödenebilir. Yönetmeliğin 8. Maddesi eğer fiilen çalışılmış ise fazla çalışma, bayram mesai farkı dahil edilerek asgari ücrete dayalı olmak üzere yukarıda yazılı a, b, c fıkralarında yazılı artışlara ilişkin fiyat farklarını içerir.

Buna göre ödenecek aylık fiyat farkı tutan sözleşmede yazılı 260 adet işçi sayısı ile (yılın ilk yarısı için 61,13 TL, ikinci yarısı için 127,83 TL’nin) çarpımı sonucunda bulunacak rakam olacaktır.

Ödenen fiyat farkı yukarıda yazılı birim fiyatlardan ödenmiştir, ancak fazla mesai, bayram çalışması bulunmamasına rağmen sözleşmede yazılı 260 kişinin üzerinde bir personel için fiyat farkı ödenmiştir, bu yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine göre mümkün değildir.

Bu itibarla, asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farkının idari şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak hesaplanmaması sonucu oluşan .............. TL kamu zararının ................ tarih ve ................. No’lu makbuz ile ............... Şti’den tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy