Sayıştay 5. Daire - Karar No: 21 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gelir Vergisi

………. Belediyesi ile ………. arasında yapılan 2012 yılını kapsayan 11.05.2011 (yürürlük 15.05.2011–15.05.2012) ve 28.06.2011 (yürürlük 15.07.2012–15.01.2013) tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesinde memurlara ve sözleşmeli personele ödenmesi öngörülen sosyal denge ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaması sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususuyla ilgili olarak,

Söz konusu Toplu İş Sözleşmenin Mali Haklar başlıklı altıncı bölümünün 23’üncü maddesinde “İyileştirme Zammı” başlıklı maddesinde,

“a) Memurlara 666 sayılı KHK’nin ekli (I) sayılı cetvelinde yer alan ek ödeme puanlarına 33 ek ödeme puanı eklenir.

b)Sözleşmeli personele de 10/01/2012 tarihli ve 28169 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/2665 sayılı Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararda sözleşmeli personel ek ödeme oranları cetvelinde yer alan pozisyon unvanlarına karşılık gelen ek ödeme puanlarına 33 ek ödeme puanı eklenir. c) Ay içerisinde cumartesi Pazar ve resmi tatil günlerinde çalışan personele çalıştığı gün kadar izin verilir. İzin verilmemesi durumunda her gün için ek ödeme puanına 10 puan eklenir.” denilmektedir.

………. Belediyesinde memur ve sözleşmeli personele yapılacak sosyal denge ödemesi, personelin ek ödeme oranları cetvelinde yer alan pozisyon unvanlarına karşılık gelen ek ödeme puanlarına “33 ek ödeme puanı” eklenerek yapılmıştır. Ancak memurlara ve sözleşmeli personele mevzuatı çerçevesinde yapılan ek ödemeden kanunen damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bunun sonucu olarak da sosyal denge ödemesinden de damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmamıştır. Kanunla getirilen bir verginin matrahına dahil olması gereken bir ücret unsuru, kanunen vergiden istisna edilen başka bir ücret unsuruna eklenerek ödenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde gerçek kişilerin gelirlerinin gelir vergisine tabi olduğu, 2’nci maddesi gelirin unsurları, 3’üncü maddesinin ilk fıkrası ise Türkiye'de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlamıştır. Kanun bütün gelirleri kapsama aldıktan sonra devamı maddelerinde hangi gelirlerden nelerin istisna olacağını maddeler halinde saymıştır. Bununla birlikte, bazı ödemelerde ilgili kanunlarına istinaden gelir vergisinden istisna tutulmuştur.

Belediye meclis kararı ile sosyal denge ödemesi şeklinde personele yapılan ödeme, ücret niteliğinde olduğundan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun ücretlerde istisnaları sayarak açıklayan 23-30’uncu Madde hükümlerinde sosyal denge ödemesine yer verilmediğinden ve sosyal dengeyi düzenleyen mevzuatta gelir vergisinden istisna durumunu düzenleyen bir hüküm bulunmadığından, bu ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, toplu sözleşme hükümlerine göre ödenen ücret niteliğindeki sosyal denge ödemesinin, vergiden istisna olan ek ödemeye eklenerek ödenmesi ve bu suretle sosyal denge ödemesinden gelir vergisi kesintisinin yapılmaması sonucu oluşan ………. TL kamu zararının Gerçekleştirme Görevlisi...........ile Harcama Yetkilisi............'e

....... müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy