Sayıştay 5. Daire - Karar No: 21 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kalkınma Ajansı payı

………. Belediyesinin üyesi olduğu ………Kalkınma Ajansına (……….),

A) 2012 yılında ödenecek payın hatalı hesaplanması sonucu ………. TL,

B) 2011 yılı için peşin ödenen paydan mevzuat değişikliği nedeniyle yapılması gereken iadenin veya mahsuplaşmanın yapılmaması sonucu ………. TL,

kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

A) 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun’un 19’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının (d) bendinde, “Bir önceki yıl gerçekleşen bütçe gelirleri üzerinden, belediyeler için, borçlanma ve tahsisi mahiyetteki gelir kalemleri hariç tutulmak üzere yüzde bir oranında, cari yıl bütçesinden aktarılacak pay..." hükmü yer almaktadır.

Aynı maddenin 2’nci fıkrası da "Birinci fıkranın (d) ve (e) bentlerinde belirtilen paylar, ilgili idare ve kuruluşlar tarafından haziran ayının sonuna kadar ajans hesabına aktarılır. (d) bendinde belirtilen paylar, süresi içerisinde aktarılmadığı takdirde, bu idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan paydan ilgisine göre Maliye Bakanlığı ve/veya İller Bankasınca kesilerek ilgili ajans hesabına aktarılır. Diğer alacakların tahsilinde, genel hükümlere göre işlem yapılır.” denilmek suretiyle kalkınma ajanslarına belediyelerden nasıl pay aktarılacağı düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmünde kalkınma ajanslarının gelirleri ve yöneteceği fonlar arasında, belediyelerden alacakları olarak, bir önceki yıl gerçekleşen bütçe gelirleri üzerinden borçlanma ve tahsisi mahiyetteki gelir kalemleri hariç tutulmak üzere % 1 oranında ayrılacak pay sayılmış olup bu payın Haziran ayının sonuna kadar ajans hesabına aktarılması gerekmektedir.

Kanun’un mezkûr hükmüne göre ajanslara, belediyelerin tahsisli gelirleri dışındaki gelirleri üzerinden hesaplanan pay ödenecektir. Pay tutarına esas kesinleşmiş bütçe gelirleri hesabına, Devlet Planlama Teşkilatı’nın ...... tarihinde yayımlanan kalkınma ajanslarının gelirleri konulu yazısında belirttiği, bu mahiyette olan tahsisli gelirlerinin dâhil edilmemesi gerekmektedir.

Belediyenin 800 bütçe gelirleri arasında olan ancak ajans ödemesinde düşülmesi gereken tahsisli bütçe gelirleri şunlardır,

TAHSİSLİ GELİRLER ( 800 Bütçe Gelirlerinden Düşülecekler Gelirler)

1-Toptancı Hali Resmi

2-Mahalli idarelerden alınan bağış ve yardımlar -CARİ

3-Mahalli idarelerden alınan bağış ve yardımlar-SERMAYE

4-Kurumlardan Alınan Bağış ve Yardımlar-CARİ

5-Kişilerden Alınan Bağış ve Yardımlar-CARİ

6-Kurumlardan Alınan Bağış ve Yardımlar- SERMAYE

7-Kişilerden Alınan Bağış ve Yardımlar- SERMAYE

8-Müze giriş ücretlerinden alınan paylar

9-Ortak alt yapı hizmetleri için diğer kurumlar tarafından paylar

10-Otopark Yönetmeliğince Alınan Paylar

Buna göre ajanslara yapılacak payın hesabına esas kesinleşmiş bütçe geliri toplamı çıkartılırken yukarıda belirtilen tahsisli gelirler hariç tutulacaktır. Ancak ………. Belediyesinin, ………Kalkınma Ajansına (……….) yaptığı ödemelerde bütçe geliri hesabı yapılırken tahsisli gelirler bütçe gelirlerinden düşülmeden hesaplanan tutar üzerinden ödeme yapılması sonucu oluşan toplam ………. TL kamu zararı, ...... tarih ve .......No’lu ödeme emri belgesi ile ……….Kalkınma Ajansına (……….) 2013 Yılı ödemesi yapılırken mahsuben tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle,

B) 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 19’uncu maddesine göre, Bakanlar Kuruluna, belediyelerce kalkınma ajanslarına aktarılması gereken oranı yarısına kadar indirme ya da bu Kanun’da belirlenen orana kadar yükseltme hususunda yetki verilmiştir.

Bu yetki çerçevesinde 2011/2168 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belediyelerin kalkınma ajanslarına aktarılacak bütçe katkı payı oranı %1 (yüzde bir)’den ‰5 (binde beş)’e düşürülmesine yanı payın yarı yarıya azaltılmasına 09.09.2011 tarihinde karar verilmiştir.

Diğer taraftan 2011/2168 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belediyelerin kalkınma ajanslarına yapılacak katkı payı %1’den (Yüzde bir) %05’e (binde beş) düşürülmüştür. 5449 Sayılı Kanunun 19’uncu Maddesinde " Birinci fıkranın (e ) ve (d) bentlerinde belirtilen paylar, ilgili idare ve kuruluşlar tarafından haziran ayının sonuna kadar ajans hesabına aktarılır." denilmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, 2011 yılında ödenecek ajans payının söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği 09.09.2011 tarihinden önce tahakkuk ve tahsilatı yapıldığından, ayrıca Kalkınma Bakanlığının ...... tarih ve .....sayılı yazılarından da anlaşılacağı üzere ajans payı oranının değişmesinin 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanacağı değerlendirildiğinden, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ………. TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına,

Üye ……….’un “ Kurum bütçelerinden kalkınma ajanslarına aktarılacak payların düşürülmesine dayanak olan 09.09.2011 tarihli ve 28049 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2168 sayılı BKK’nın "Yürürlük" başlıklı 2’inci maddesinde "Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer." denilmektedir.

Bu hükme göre, ajans pay oranlarındaki düşüşün 2012 yılında uygulanacağına dair herhangi bir hüküm bulunmamasından dolayı BKK’nın yürürlük tarihi dikkate alınarak, ajansa peşin ödenen 2011 payının 2011/2168 sayılı BKK ile yarı yarıya düşürülmesi sonucu, 09.09.2011 - 31.12.2011 tarihleri arasına tekabül eden pay oranının yarısının iade edilmemesi veya mahsup edilmemesi suretiyle oluşan ………. TL kamu zararının sorumlulara ödettirilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı,

Oyçokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy