Sayıştay 5. Daire - Karar No: 21 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Özel hizmet tazminatı

………. Belediyesinde boş bulunan müdürlük kadrolarına vekaleten atanan personele, vekalet edilen kadro için öngörülen şartları taşımamasına rağmen vekalet edilen kadronun özel hizmet tazminatı ödenmesi sonucu ………. TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak ,

07.2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5’inci maddesinde aynen,

“Görevde yükselmeye tabi kadrolar şunlardır:

a) Yönetim hizmetleri grubu,

1) Müdür,

…” denilmiştir. Buna göre müdür kadrosu görevde yükselmeye tabi kadrolar arasında sayılmıştır.

Aynı Yönetmeliğin 7’nci maddesinde de aynen,

“Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır.

a) Müdür kadrosuna atanabilmek için,

1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak,

2) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

3) Teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere atanabilmek için, yükseköğretim kurumlarının, kadronun görev alanı ile ilgili eğitim ve öğretimde bulunan en az dört yıllık bölümlerinden veya bu bölümlere denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak,

4) Teknik öğrenim gerektiren müdürlüklere yapılacak atamalar dışında, diğer müdürlükler için son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunmak,… ” denilmektedir.

Yönetmelik hükmüne göre, idari müdür kadrosuna atanabilmek için, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (b) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşıması, fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olması, son müracaat tarihi itibariyle üç yılı uzman, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru ve muhasebeci kadrosunda olmak kaydıyla en az on yıl hizmeti bulunması şartı getirilmiştir. Diğer yandan müdürlük kadrosuna atanabilmek için aynı Yönetmeliğin 6’ncı maddesi gereğince, görevde yükselme eğitimine katılıp, eğitim sonucu yapılacak görevde yükselme sınavına girerek başarılı olunması da gerekmektedir.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 175’inci maddesinde kurum içinden veya diğer kurumlardan vekâlet edenlere vekâlet aylığı ödenebilmesi için vekilin asilde aranan şartları taşımasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

2012 yılında da uygulanan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının vekaleti düzenleyen 9’uncu maddesinde, 657 sayılı Kanunun 86’ncı maddesi uyarınca, kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere, vekaletin 657 sayılı Kanunun 86’ncı maddesine istinaden yapılması ve bu hususun onayda belirtilmesi, .Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi, vekillerin genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları kaydıyla vekalet ettikleri kadro veya görevler için bu karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki farkın 657 sayılı Kanunun 175’inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödeneceği belirtilmiştir. Yine 375 sayılı KHK’ye 666 sayılı KHK’nin 1’inci maddesiyle eklenen Ek 9 uncu maddesinde de, vekalet eden personelin asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadrolar için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) taşıması kaydıyla vekalet ettikleri kadro için öngörülen ek ödemenin asli kadroları için öngörülen ek ödemeden fazla olması halinde, aradaki fark, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapıldığı sürece ödeneceği belirtilmiştir.

………. Belediyesinde boş bulunan müdürlük kadrolarına vekaleten atanan şeflerin, şeflikte üç yılını tamamlamadığından yani vekalet ettikleri kadro için asilde aranan şartı taşımadıklarından, bu kişilere vekalet ücreti, zam ve tazminat farkları ile ek ödeme farkı ödenmemesi gerektiği halde, vekalet edilen kadronun özel hizmet tazminatı ödenmiştir.

Bu itibarla, boş bulunan müdürlük kadrolarına vekaleten atanan personele, vekalet edilen kadro için öngörülen şartları taşımamasına rağmen vekalet edilen kadronun özel hizmet tazminatı ödenmesi mümkün değildir.

Söz konusu personele fazla çalışma ücreti ödenmesi suretiyle oluşan ………. TL kamu zararının, ………. TL’si Ahiz ……….’dan ......tarih ve ...... No’lu, ………. TL’si Ahiz ……….’den ......tarih ve ..... No’lu makbuz ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy