Sayıştay 5. Daire - Karar No: 16 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

....... Büyükşehir Belediyesi tarafından, “.......” işine ilişkin olarak Yüklenici ........ Ltd.Şti. ve “......Hizmeti” ve “......... Organizasyon” işlerine ilişkin olarak ta, Yüklenici ........Ltd. Şti’ne ödeme yapılırken, ödemelere esas alınan faturalarda hesaplanan KDV tutarlarından, 91 seri nolu Katma Değer Vergisi (KDV) Tebliği gereğince, 1/2 oranındaki KDV tevkifatının yapılmaması sonucunda ......-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin 2 inci maddesinde,

“Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar

Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşların yine aşağıda belirtilecek işlemlere ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.

-Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

-Döner sermayeli kuruluşlar,

-Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,



birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen hizmetlerde katma değer vergisi tevkifatı yapmakla zorunludur.” denilmektedir.



3 üncü maddesinde,

“Tevkifat Uygulanacak İşlemler

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların,

- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

- Özel güvenlik hizmetleri,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Her türlü yemek servisi,

- Danışmanlık ve denetim hizmetleri alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin aşağıda belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır…” hükmü yer almaktadır.

03.07.2005 Tarih ve 25864 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 95 nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin Tevkifat Oranlarında Değişiklik başlıklı 5.2 maddesinde ise,

“91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “Tevkifat Oranı” başlıklı (A/4) bölümü, bu Tebliğin Resmi Gazete’de yayımını izleyen ay başından geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Hesaplanan katma değer vergisi tutarlarına uygulanacak tevkifat oranı, yemek servisi, bahçe ve çevre bakım, özel güvenlik, danışmanlık ve denetim hizmetlerinde 1/2, temizlik hizmetlerinde 2/3, diğer hizmetlerde 1/3’dür.” denilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre, .......Büyükşehir Belediyesi tarafından belirtilen organizasyon işlerine ilişkin şirketlere yapılan ödemelerden hesaplanan katma değer vergisinin ½ sinin tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Uygulama da ise, .....Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam ........-TL tutarındaki kdv tevkifatının yapılmadığı tespit edilmiştir. Ancak, sorumluların savunmalarında belirtildiği hususlar ve savunma eki olarak gönderilen belgeler göz önüne alındığında, yapılmamış olan ......-TL tutarındaki kdv tevkifatını kamu zararı olarak değerlendirmek mümkün değildir. Şöyleki, ilgili Yüklenici firmalar olan .......Ltd.Şti. ve ........ Ltd. Şti. tarafından düzenlenmiş olan faturaların firmaları yevmiye defterlerine kayıt edildiği, 391-Hesaplanan KDV ve 600-Yurtiçi Satışlar hesapları içinde yer aldığı ve ilgili dönem katma değer vergisi beyannamelerine dahil edildiği anlaşılmış olmakla, .........-TL tutarındaki eksik KDV tevkifatının kamu zararı olma durumu ortadan kalkmıştır.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmadığından, .....TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy