Sayıştay 5. Daire - Karar No: 16 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

A-) ...... Büyükşehir Belediyesi tarafından ........Şti.’ne hakediş ödemeleri yapılırken, ödemeye esas olan faturalardaki hesaplanan KDV tutarlarından, 28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği gereğince, 1/3 oranında KDV tevkifatının yapılmaması suretiyle ......-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu,

B-) .......Büyükşehir Belediyesi tarafından ......Ltd. Şti. ve ......A.Ş. ile Belediye arasında yapılan sözleşmelerden sözleşme damga vergisi kesintisinin yapılmadığı ya da eksik yapıldığı ve bu nedenle de .......-TL tutarında kamu zararına neden olunduğu,

Konularıyla ilgili olarak,

A-) 28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin 2 inci maddesinde,

“Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar:

Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşların yine aşağıda belirtilecek işlemlere ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.

-Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

-Döner sermayeli kuruluşlar,

-Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,



birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen hizmetlerde katma değer vergisi tevkifatı yapmakla zorunludur.” denilmektedir.

3 üncü maddesinde,

“Tevkifat Uygulanacak İşlemler

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların,

- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

- Özel güvenlik hizmetleri,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Her türlü yemek servisi,

- Danışmanlık ve denetim hizmetleri alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin aşağıda belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır. ………….”hükmü yer almaktadır.

03.07.2005 Tarih ve 25864 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 95 nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin Tevkifat Oranlarında Değişiklik başlıklı 5.2 maddesinde,

“91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “Tevkifat Oranı” başlıklı (A/4) bölümü, bu Tebliğin Resmi Gazete’de yayımını izleyen ay başından geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Hesaplanan katma değer vergisi tutarlarına uygulanacak tevkifat oranı, yemek servisi, bahçe ve çevre bakım, özel güvenlik, danışmanlık ve denetim hizmetlerinde 1/2, temizlik hizmetlerinde 2/3, diğer hizmetlerde 1/3’dür” .

...... Büyükşehir Belediyesi tarafından .....Ltd. Şti’ne yaptırılan ve karşılığı olan hakediş bedelleri ödenen, ......Hizmet Alımı, ...........Hizmeti Alımı işleri “Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri” kapsamındaki işlerden olması sebebiyle bu işlere ilişkin yapılan ödemelere 1/3 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

Uygulamada ise, belirtilen firmaya yapılan ödemelerden katma değer vergisi tevkifatı yapılmaması sonucu ......-TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur. Ancak, sorumlular tarafından, söz konusu........TL tutarındaki kamu zararının tahsil edildiği bildirilmiştir.

B) 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1.maddesinde,

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir.

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.”

Aynı kanunun 3.maddesinde,

“Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.”

8. maddesinde, “Bu kanunda yazılı resmi dairelerden maksat, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir.”

24. maddesinde, “…Resmi daireler veya noterlerce düzenlenerek kişilere verilen veya dairede bırakılan ve Damga Vergisi hiç alınmayan veya noksan alınan kağıtların vergisi mükelleflere, cezası düzenleyenlere aittir.”

26. maddesinde, “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.” hükümleri yer almaktadır.

Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda Damga Vergisine tabi kağıtlar sayılmaktadır.

29/12/2010 tarih ve 27800 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 54 Seri No'lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile (1) sayılı tabloda bulunan oranlar değiştirilmiştir. Buna göre,

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar:

I. Akitlerle ilgili kağıtlar

A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar:

1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 8,25)

Görüldüğü gibi, belli bir parayı ihtiva eden mukavelenameler Binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir. Uygulama da ise, ........ Büyükşehir Belediyesi ile .........A.Ş. arasında yapılan sözleşmeler nedeniyle, KDV hariç sözleşme bedeli üzerinden Binde 8,25 oranında Damga Vergisi kesintisi yapılması gerekirken yapılmadığı veya eksik yapıldığı ve bu suretle de ......TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur. Ancak, sorumlular tarafından, söz konusu ......-TL tutarındaki kamu zararının tahsil edildiği bildirilmiştir.

Bu itibarla, .......-TL tutarındaki ( A/B-) ((......+.....=......TL) kamu zararının,

........Şti.’den .....tarih ve ..... tahsilat makbuzu ile .....TL ve .......tarih ve .... tahsilat makbuzu ile .....-TL olarak,

...........A.Ş.’den ise .....tarih ve ..... tahsilat makbuzu ile .....TL olarak,

Tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy