Sayıştay 5. Daire - Karar No: 14 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gelir Vergisi

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa aykırı olarak, İşyeri hekimi ............'nun gelir vergisinin hatalı hesaplanmasıyla ilgili olarak,

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinde gelir getiren kazançlar,

“1. Ticari kazançlar,

2. Zirai kazançlar,

3. Ücretler,

4. Serbest meslek kazançları,

5. Gayrimenkul sermaye iratları,

6. Menkul sermaye iratları,

7. Diğer kazanç ve iratlar” şeklinde belirtilmiştir.

Aynı Kanun’un 85. Maddesinde ise, “Mükellefler 2 nci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu Kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur.” Denilmektedir.

193 Sayılı Kanun’un, gelirin toplanmasına ilişkin istisnaları ise 86. maddede belirtilmiştir. Kanun maddesinde aynen, “Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dâhil edilmez.

1. Tam mükellefiyette,

a) Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar, bu Kanunun 75 inci maddesinin (15) numaralı bendinde yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı,

b) Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplamı, 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dâhil),

c) Vergiye tabi gelir toplamının [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olan, birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları,

d) Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 600 milyon lirayı aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları.

2. Dar mükellefiyette, tamamı Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan, ücretler, serbest meslek kazançları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar.” Hükmü bulunmaktadır.

Belediyede işyeri hekiminin aynı zamanda özel sektörde başka bir işverenden daha ücret almakta olduğu ve alınan bu ücretin Gelir Vergisi Kanunu 86. Maddenin b bendindeki istisna sınırını da aştığı görülmüştür.

Savunmada, ......... ek ücret gelirlerinden dolayı 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin Gelir Vergisi beyannamelerini düzenleyerek .......Vergi Dairesine verdiği belirtilmiştir.

Bu itibarla, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununa aykırı olarak, İşyeri hekimi .........’ nun gelir vergisinin hatalı hesaplanması sonucun oluşan ........TL kamu zararıyla ilgili olarak ek ücretlerden kaynaklanan gelir vergisi beyannamelerinin ....... Vergi Dairesine verildiği anlaşıldığından hesap ve işlem yasal düzenlemelere uygun olup ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy