Sayıştay 5. Daire - Karar No: 14 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Mükerrer ödenek verilmesi

Encümenin memur üyelerine vekâlet edilmesi durumunda, hem asil üyeye hem de vekâlet eden kişiye ödenek verilerek mükerrer ödeme yapılmasıyla ilgili olarak,

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 16. maddesinde aynen,

“Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.

Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.

Büyükşehir belediye encümeninin başkanı ve seçilmiş üyelerine, (12.000) gösterge rakamının Devlet memur aylıkları için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu miktarın yarısı ödenir” denilmektedir.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Belediye Başkanının özlük haklarını düzenleyen 39. Maddesinde, Belediye başkanının görevli, izinli ve hasta bulunduğu sürelerde ödeneğinin kesilmeyeceği belirtilmiştir. Kanunun 40. Maddesinde ise başkana vekâlet düzenlenerek, vekâlet süresince alınacak ödenek tespit edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nda görevli, izinli ve hasta olma durumlarında ödeneği kesilmeyerek, vekiline de ödenek verilebilecek tek kişi Belediye Başkanıdır. Belediye Başkanlığı dışında herhangi bir göreve vekâlet söz konusu olduğunda böyle bir istisna tanınmamıştır. Bunun nedeni ise Belediye Başkanına verilen ödeneğin aynı zamanda maaş niteliğinde olmasıdır.

Dolayısı ile encümen üyelerine verilen aylık brüt ödeneğin, encümen üyesinin bizzat katılamadığı ve vekilinin katıldığı toplantılar için hesaplanarak vekile ödenmesi gerekirken, asıl üyeden de kesilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, encümenin memur üyelerine vekâlet durumunda, hem asil üyeye hem de vekâlet eden kişiye ödenek verilmesi sonucu oluşan ...... TL tutarındaki kamu zararından,

...... TL’sinin Harcama Yetkilisi ........ve Gerçekleştirme Görevlisi ...........’e,

........TL’sinin Harcama Yetkilisi ...........ve Gerçekleştirme Görevlisi ..........'e, müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy