Sayıştay 5. Daire - Karar No: 14 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Otogar gelirleri ücret tarifesine uyulmaması

....... Büyükşehir Belediye Meclisi’nin .......tarih ve ...... sayılı kararı ile belirlenen 2011 mali yılı otogar gelirleri ücret tarifesine uyulmamasıyla ilgili olarak,

...... Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ....... tarih ve ......sayılı kararında, otogardan çıkış yapan ve koltuk sayısı 44 den fazla olan şehirlerarası uzun yol otobüslerinden 45 TL, koltuk adedi 35-44 arası olan şehirlerarası uzun yol otobüslerinden ise 30 TL alınması kararlaştırılmıştır.

Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolu Taşımacılığın da Kullanılan Terminallere İlişkin Tavan Ücret Tarifeleri Hakkındaki 58. Tebliğ ve bu tebliğ de değişiklik yapan 61 no’lu tebliğin “Not” başlıklı dipnotun 2. maddesi “Tabloda belirtilen koltuk sayıları yolculara ait koltuklar olup, şoför ve yardımcı personele ait koltuklar bu sayıya dahil değildir” denilmektedir.

Yapılan incelemede, 2011 yılında 45 TL’lik otogar çıkış fişi satışının çok az olduğu, fişlerin büyük çoğunluğunun 35-44 koltuk adetine tekabül eden 30 TL.’lik olduğu görülmüştür. Rapor ekinde yer alan bazı ruhsat bilgilerinden de otobüslerin çoğunluğunun 46-47-48 koltuk kapasitesine sahip olduğu görülmüş, ancak .......otogarına giriş-çıkış yapan tüm otobüslerin ruhsat bilgileri ve sefer sayılarının bulunmadığı görülmüştür.

Savunmada yolcu sayısı 44 olan bir otobüste, şoför, ikinci şoför, muavin ve servis elemanı olmak üzere en az 4 personel bulunduğu bu nedenle de ruhsat bilgisinde 47-48 koltuk adeti yazan bir otobüsün yolcu koltuk sayısının 44’ ü aşmadığı, belediye gelirlerini artırmak için 35 koltuk sayısından daha az koltuğu sahip otobüslerden de bu tarife grubuna göre ücret alındığı bu nedenlerle kamu zararı oluşmadığı ifade edilmiştir.

Duruşma talebinde bulunan Gerçekleştirme Görevlisi .....(Otogar Müdürü) daha önce verdiği yazılı savunmasına ek olarak, tarifedeki yolcu sayılarının tespitinde mürettebat hariç sadece yolcu sayılarının esas alınması gerektiğini, 35 yolcu sayısının altında olan bazı küçük araçlardan bile bu tarifeye göre ücret alındığını, 45 yolcu sayısının üzerinde çok az otobüs bulunduğunu ve bunlardan da bir üst tarifeden ücret alındığını ancak günde yüzlerce otobüsün giriş-çıkış yaptığı düşünülürse bunların takibinin kolay olmadığını ve istenmeyen bazı hatalar olabileceğini, bu tür hataların da bertaraf edilmesi için otogar otobüs giriş-çıkış gelirlerinin 2012 yılından itibaren ihaleyle yükleniciye verdiklerini belirtmiştir.

Bu itibarla, ..... Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ....tarih ve ......sayılı kararı ile belirlenen 2011 mali yılı otogar gelirleri ücret tarifesine uyulmaması sonucu oluştuğu iddia edilen .........TL. kamu zararıyla ilgili olarak, Ulaştırma Bakanlığının yukarıda bahsedilen tebliği gereği tarifedeki koltuk sayılarının otobüs mürettebatı hariç belirlenmesi gerektiğinden, mürettebat bulundurma kuralına uymayan firmalar varsa bu durumun ayrı bir müeyyidesi olup mürettebat koltuğunun yolculara satılması hususunun tarife üzerinde belirtilen yolcu koltuk sayısını değiştirmesinin mümkün bulunmadığına, otogara giriş-çıkış yapan tüm firma otobüslerinin ruhsat bilgileri ve her birinin sefer sayıları da tespit edilmediğinden illiyet bağı kurularak hesaplanmış net bir kamu zararı oluşmadığından ilişikli herhangi bir husus bulunmadığına ..oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy