Sayıştay 5. Daire - Karar No: 13 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kiralama

Büyükşehir Belediyesi’nce yetki ve görev alanına girmediği halde .............. ’in ............... ilçesindeki mülkiyeti ..............’ne ait taşınmazın 01.01.2011 – 15.03.2011 tarihleri arasında ................ A.Ş. (.....) tarafından otopark olarak kullanılmak üzere kiralanarak bedelinin büyükşehir belediyesi bütçesinden karşılanması sonucu ............... TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,

.............. Büyükşehir Belediyesi (.............) ile ............... A.Ş. (............) arasında düzenlenen 01.08.1994 tarihli sözleşme gereği ............., deniz taşımacılığı için zaruri olan iskelenin mevcut olmaması veya yetersiz olması durumunda, ihtiyaca göre iskele ve terminal yapacak ve şirkete teslim edecektir.

13.10.1983 tarihli 18195 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun Tanımlar başlıklı 3.maddesinde Terminal, “İnsan veya eşya taşımalarında, araçların indirme, bindirme, yükleme, boşaltma, aktarma yaptıkları ve ayrıca bilet satışı ile bekleme, haberleşme, şehir ulaşımı ve benzeri hizmetlerin de sağlandığı yer” olarak tanımlanmıştır.

Sözleşme ve yazışmalarda otopark olarak anılan yer teknik bakımdan otopark değil araç istif alanıdır. Bu hatta kullanılan feribotlar 200 araç kapasitesine sahip olup böyle büyük bir terminal gerek boşaltma anında gerek yükleme anında bu sayıda aracın yükünü kaldıracak araç istif alanların varlığını zorunlu kılmaktadır. Bu alan otopark alanı olarak kullanılmamakta sadece araç istif alanı olarak kullanılmaktadır.

Bu nedenle söz konusu istif alanında bulunan geçiş gişelerin de otopark ücreti değil, taşıma ücreti tahsil edilmektedir. İstif sahasına giren araçlar da araçlarını park etmek amacıyla değil, feribot seferlerine sıra almak amacıyla girmektedirler.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun kamu maliyesinin temel ilkelerini düzenleyen 5. Maddesinde, “Kamu idarelerinin mal ve hizmet üretimi ile ihtiyaçlarının karşılanmasında, ekonomik veya sosyal verimlilik ilkelerine uygun olarak maliyet-fayda veya maliyet-etkinlik ile gerekli görülen diğer ekonomik ve sosyal analizlerin yapılması esastır.” Hükmüne göre bu yerin kiralanmaması halinde bu hizmetin başka bir kamu kurumu tarafından karşılanamayacağı da göz önüne alınarak şehir içi ulaşımına kamyon vb. araçların yakıt sarfiyatı, çevresel faktörler ve karayolu trafiğine katacağı yük dikkate alındığında mevzuatına uygun olduğu anlaşılan kiralama ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy