Sayıştay 5. Daire - Karar No: 12 - 132 - İlam No: 132 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Yangın sigorta vergisi

Sigorta şirketleri tarafından ................. Büyükşehir Belediyesi hesabına yatırılan yangın sigorta vergisinin eksik tahsil edilmesi sonucu ................ TL kamu zararı ile ilgili olarak yapılan incelemede,

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Konu” başlıklı 40 ıncı maddesinde,

“Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler, Yangın Sigortası Vergisine tabidir.”

“Mükellef” başlıklı 41 inci maddesinde,

“Yangın Sigortası Vergisini, sigorta şirketleri ödemekle mükelleftir.”

“Matrah” başlıklı 42 nci maddesinde,

“Yangın Sigortası Vergisinin matrahı, yapılan yangın sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primlerin tutarıdır. Sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta muamelelerine ait primleri, iptalin vukubulduğu döneme ait matrahtan indirilebilirler.”

“Nispet” başlıklı 43 üncü maddesinde,

“Yangın Sigortası Vergisinin nispeti yüzde 10'dur.”

“Beyan ve Ödeme” başlıklı 44 üncü maddesinde,

“Mükellefler bir ay içindeki vergiye tabi muamelelerini ertesi ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı bulundukları belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve hesaplanan vergiyi aynı sürede ödemeye mecburdurlar. Beyannamelerin şekil ve muhtevası Maliye ve Ticaret bakanlıklarının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca tayin ve tespit olunur.”

Hükümleri yer almaktadır.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ile yapılan yazışma neticesinde, faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin 2010 yılı için ............... Büyükşehir Belediyesi’ne ödemesi gereken yangın sigorta vergisi miktarları istenilmiştir. 2010 yılında sigorta şirketleri tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne ödenen yangın sigorta vergisi ile Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından gönderilen vergi miktarları karşılaştırıldığında, bazı sigorta şirketlerinin vergilerini eksik ödedikleri tespit edilmiştir.

Bu itibarla, ............... A.Ş. tarafından gönderilen 2010 yılı tahakkuk tahsilat rakamları incelendiğinde, sehven hatalı hazırlanan sorguya dayanak oluşturan rakamlar düzeltilerek yeniden yapılan hesaplamada kamu zararının .............. TL olduğu anlaşıldığından ............... TL’nin ............... TL’si için ilişilecek bir husus bulunmadığına,

............... TL’nin ise, ............... tarih ve ............... nolu muhasebe işlem fişi ile ................ A.Ş.’den tahsil edildiğinden ilişik kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy