Sayıştay 5. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme zammı

Belediyeye ait araç muayenelerinin zamanında yapılmaması nedeniyle belediye bütçesinden gecikme zammı ödenmesiyle ilgili olarak,

Belediye araç muayenelerinin zamanında yapılmaması nedeniyle belediye bütçesinden “ gecikme zammı” adı altında ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Sorumluluk” başlıklı 5 inci maddesinde, Kamu görevlilerinin, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin “Kamu zararının belirlenmesi” başlıklı 6 ncı maddesinin (g) bendinde, kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek mali külfet getirilmesinin de kamu zararı olduğu ifade edilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12 nci maddesinde ise, Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır” denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanunun 14 üncü Maddesinde, belediyenin görev ve sorumlulukları ayrıntılı olarak gösterilmiş, Kanunun 60 ıncı Maddesinde ise, belediye giderlerinin tek tek sayılmıştır. Bunlar arasında gecikme zammı bulunmadığından böyle bir giderin belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir.

Anılan mevzuat uyarınca, sorumluların görevlerini zamanında yerine getirmemelerinden dolayı oluşan araç muayene gecikme zammının belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, Belediye araç muayenelerinin zamanında yapılmaması nedeniyle belediye bütçesinden “ gecikme zammı” adı altında ödeme yapılması sonucu oluşan .......TL kamu zararının, ........TL’si .....tarih ...... nolu, .......TL’si ......tarih ..... nolu ve ......TL’si ......tarih ..... nolu muhasebe işlem fişleri ile birlikte ..ahizlerinden tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy