Sayıştay 5. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Damga Vergisi

Müteahhit .......... Şti. yüklenimindeki .......TL, .......TL ve ..........TL ihale bedelli akaryakıt ürünleri alım ihalelerinde 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa aykırı olarak sözleşme ve karar damga vergilerinin eksik kesilmesiyle ilgili olarak,

488 Sayılı Damga Vergisi Kanunun 1. Maddesinde “Bu Kanuna ekli (I) Sayılı tabloda yazılı kâğıtlar Damga Vergisine tabidir.

3. maddesinde, Damga Vergisinin mükellefi kâğıtları imza edenlerdir.

Resmi Dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların Damga Vergisini kişiler öder.

8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksat genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir.

Bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmeler resmi daire sayılmaz.

14. maddesinde, Kâğıtların Damga Vergisi bu Kanuna ekli (I) Sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır” hükümleri yer almaktadır.

Yapılan ihale bedeli olan .......... TL akaryakıt alımında Kırsal Motorin tesliminin de yer aldığı görülmüştür.

.......... tarih ve .........sayılı Kamu İhale Kurumu Kurul Kararında, “Petrol piyasası mevzuatında yapılan değişikliklerin, yükleniciler tarafından kırsal motorinin idarelere teslim edilememesi sonucu doğurması nedeniyle, ayrıca kuruma müracaat edilmesine gerek bulunmaksızın sözleşmelerinde kırsal motorin teslimi geçen ihalelerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilerek 4735 Sayılı Kanunun 10. Maddesince sözleşmenin fesih edilerek yeni sözleşme yapılabilir…” denilmektedir.

Bahsedien KİK kararından da İdare ile yüklenici arasında yapılan akaryakıt teslimine ilişkin ........TL tutarlı ihalede, teknik şartnamede belirtilen nitelikteki mal temininin Petrol Piyasası Kanunun değişmesi nedeniyle fiilen ve hukuken imkansız hale geldiği anlaşılmıştır. Kararda kırsal motorin tesliminin fiilen ve hukuken artık imkansız hale geldiği ve yüklenicilerin kusuru bulunmadığından mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Bu itibarla, malın teslim edilememesi ve sözleşmenin feshedilmesinde yüklenicinin kusurunun bulunmadığı anlaşıldığından, mevcut durumda 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa aykırı olarak sözleşme ve karar pulu damga vergilerinin ..........-TL eksik kesilmesinden söz edilemeyeceği için yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğuna ve ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy