Sayıştay 5. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gündelik

Makine Teknikeri .........’a ......... Derneğinin .........tarihinde .........'da düzenlediği eğitim seminerlerine gönderilerek kendisine, seminer katılım ücretine konaklama ile sabah, öğle ve akşam yemek bedeli de dahil olmasına rağmen ayrıca ......... tarihlerinde .......gündelik ödenmesi ve Belediye Başkan Yardımcısı .........’ın ......... Derneği (........) tarafından ........ tarihlerinde ........’da düzenlediği eğitim seminerlerine gönderilerek kendisine, seminer katılım ücretine konaklama ile sabah, öğle ve akşam yemek bedeli de dahil olmasına rağmen ........tarihlerinde ..........TL gündelik ödenmesiyle ilgili olarak,

6245 sayılı Harcırah Kanunun “Yurtiçinde ve Yurtdışında Kurslara Katılacaklara Verilecek Gündelik” başlıklı 37 nci maddesinde,

“Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir.

(İkinci fıkra mülga: 14/1/1988 - KHK - 311/15 md.)

…” denilmektedir

........ Derneğinin ........tarihinde ........’da ......OTELDE düzenlediği eğitim seminerine katılım ücreti olan .......TL nin ......tarih ve .........sayılı Ödeme Emri Belgesi ile adı geçen derneğe ödendiği, ödeme emri belgesine ekli seminer davetiyesinde, katılımcılara “her şey dahil” hizmet verildiği ve Belediye tarafından karşılanan seminer ücretine personelin konaklama ile sabah, öğle ve akşam yemek bedellerinin dahil olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirtilen 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 37 nci maddesinde, mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, geçici görev gündeliği verilebileceği belirtilmiştir. Aynı maddenin “okul veya kurslara katılan memur ve hizmetlilerin kurs süresince yeme ve yatmalarının sağlanması halinde gündeliklerinde belli oranda indirim yapılmasını” öngören ikinci fıkrası ise 14/1/1988 tarihli ve 311 sayılı KHK’ nin 15 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu durumda Yasa Koyucunun amacının kurslara gitmek için görevlendirilen personelin yemek ve yatma ihtiyaçları tam olarak karşılansa bile ayrıca gündelik ödenmesi hususu olduğu anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, eğitim seminerlerine katılan Makine Teknikeri ........ve Belediye Başkan Yardımcısı ......’ a ayrıca toplam .....TL. gündelik ödenmesi yasal düzenlemelere uygun olduğundan ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy