Sayıştay 5. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Personel alımı

5393 sayılı Belediye Kanununun 49.maddesinin 8.fıkrası hükmüne aykırı olarak, 2011 yılında personel giderlerin 2010 yılı bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranına göre çarpılmasıyla bulunacak tutarın %32 si oranında gerçekleşmesi ve 2011 yılında belediyeye 40 adet yeni personel alınmasıyla ilgili olarak,

5393 sayılı Belediye Kanununun “Norm Kadro ve Personel İstihdamı,”başlıklı 49. maddesinin 8.fıkrasındaki,”Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000’in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artış meydana gelmesi sonucunda personel giderinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir.Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir” denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesine göre belediyenin kesinleşmiş 2010 yılı bütçe geliri ( ..........TL )’nin yeniden değerleme oranı kadar (%7,7) artırıldıktan sonra bulunan tutarın (...........TL ) % 30’u .........TL yapmaktadır. 2011 yılı gerçekleşen personel gideri ise, ........... TL olduğundan personel giderinin bir önceki yıl bütçe gelirinin %32’ si oranında olduğu görülmüştür. Bu durumda Kanunda belirtilen % 30 sınırı aşılmış olmaktadır.

Yapılan incelemede 2011 yılında belediyeye 40 adet memur alımı yapılması, 5393 sayılı Belediye Kanununun yukarıya aynen aldığımız 49.maddesinin 8.fıkrasının ihlali nedeniyle ............TL.lik (.........TL-........TL) farkın .........TL.’ sinin memur ve sözleşmeli personele toplu sözleşme ile ödenen sosyal denge ödemesinden kaynaklandığı görülmüştür. 2011 yılında belediyeye yeni alınan memur ve sözleşmeli personelin toplam brüt maliyeti (......... TL.+......... TL) = .........TL. olmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin amir hükmü hesaplamanın gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranına göre çarpılmasıyla bulunacak tutara göre yapılmasını gerektirdiğinden savunmada gösterilen hesaplamalara katılmak mümkün görülmemiştir.

Bu itibarla, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49.maddesinin 8.fıkrası hükmüne aykırı olarak, 2011 yılında personel giderlerin 2010 yılı bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranına göre çarpılmasıyla bulunacak tutarın %32 si oranında gerçekleşmesi ve 2011 yılında belediyeye 40 adet yeni personel alınması sonucu oluşan ve özel Kanunda nitelenen ........TL. kamu zararının 5393 sayılı Belediye Kanununun 49.maddesinin 8.fıkrası hükmü gereği tek başına Üst Yönetici .........’ ya müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ödettirilmesine,

Daire Başkanı ............'ın, “6085 sayılı Sayıştay Kanununun 2 nci maddesinin (k) bendinde Sayıştay yargılaması yönünden kamu zararının “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen kamu zararı” olduğu ifade edilmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Kamu Zararı” başlıklı 71 inci madedesinde: “Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır …” denilmek suretiyle kamu zararından bahsedilmek için temel şartın kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olma durumu olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle her ne kadar belediyenin 2011 yılı personel giderleri bir önceki yıl gerçekleşen bütçe gelirlerinin yeniden değerlendirme oranıyla çarpılması sonucu bulunan tutarın üzerinde olup 5393 sayılı Kanuna göre limitin üzerinde ödenen personel gideri kamu zararı olarak adlandırılsa da Sayıştay yargılaması bakımından kamu zararından söz edebilmek için kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması gerekmektedir. Yeni alınan personellerle beraber belediyenin 2011 yılı bütçe gelirlerinde ciddi bir artış olduğu görüldüğünden ve bu artış sayesinde 2012 yılı personel giderlerinin de limiti aşmadığı anlaşıldığından kamu kaynağında bir eksilme veya artışa engel oluma durumundan bahsedilemeyeceği için ilişilecek bir husus bulunmamaktadır” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı oy çokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy