Sayıştay 5. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Emlak Vergisi

Kamulaştırma işlemi dolayısıyla, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca tahakkuk ve tahsil edilmesi gereken ek emlak vergisinin alınmamasıyla ilgili olarak,

2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 39. Maddesinde “Vergilendirme- (Değişik madde: 24/04/2001–4650/20. md.) Kamulaştırılan taşınmazın kamulaştırıldığı yıla ait emlak vergisi tarhına esas olan vergi değeri, kesinleşen kamulaştırma bedelinden az olduğu takdirde, kamulaştırma bedeli ile vergi değeri arasındaki fark üzerinden, cezalı emlak vergisi tarh olunur.

Emlak vergisi beyannamesinin ek süreye rağmen verilmemiş olması halinde, kesinleşen kamulaştırma bedeli, kamulaştırmanın yapıldığı yıla ait vergi değeri yerine geçer ve bu değer üzerinden cezalı emlak vergisi tarhiyatı yapılır.”

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 33.maddesinde “Vergi Değerini Tadil Eden Sebepler- Vergi değerini tadil eden sebepler aşağıda gösterilmiştir…

6. Bir bina veya arazinin taksim veya ifraz edilmesi veya mükellefinin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir)…”

23. maddesinde “Bildirim Verme Süresi- Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç)yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunludur. Devlete ait arazi için bildirim verilmez.

Bildirimler, …

b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, Emlâkın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.

Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir…”

17. maddesinde “Matrah- Arazi Vergisinin matrahı arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir.”

18. maddesinde “Nispet- Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür…”hükümleri getirilmiştir.

İlgili mevzuat gereğince kamulaştırma işlemlerinde, kamulaştırılan taşınmazın kamulaştırmaya esas birim m2 değeri, belediye tarafından belirlenmiş olan emlak vergisine esas birim m2 değerinden yüksek olduğunda oluşan bedel farkı üzerinden ek emlak vergisi tahakkuku yapılması gerekmektedir. Ancak belgeleri yukarıda belirtilen kamulaştırma işlemleri dolayısıyla tahakkuk ve tahsil edilmesi gereken ek emlak vergilerinin alınmadığı görülmüştür.

Bu itibarla, kamulaştırma işlemi dolayısıyla tahakkuk ve tahsil edilmesi gereken ek emlak vergisinin alınmamış olması sonucu oluşan ........TL’lik ek emlak vergisi tutarının savunmada belirtildiği üzere ilgililer adına tahakkuklarının ve tebligatının yapıldığı anlaşıldığından, işlem yasal düzenlemelere uygun olup ilişilecek bir husus olmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy