Sayıştay 5. Daire - Karar No: 10 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Taksi ücreti

26-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında ............ ’da yapılan sempozyuma katılan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü ............. ile belediyede sözleşmeli olarak çalışan Çevre Mühendisi ............. ’na, geçici görev mahalli olan ............İlindeki ............. arası taksi ücretlerinin ödenmesi sonucunda ...............TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun “Yurtiçi ve Yurtdışında Kurslara Katılanlara Verilecek Gündelik” başlıklı 37 nci maddesinde,

“Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir.”

hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun “Muvakkat Vazife Harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)” başlıklı 14 üncü maddesinde ise,

“Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere ise muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ve yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur.

…” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerinden de görüleceği üzere, geçici görev yolluğunun unsurları

 yol masrafı,

 yevmiye,

 hamaliye,

 ikametgâh veya geçici görev yeri ile istasyon arasındaki nakil vasıtası masrafları,

Olarak belirlenmiştir. Buna göre, sadece ikametgâh-geçici görev yeri ile terminal arasındaki nakil vasıtası masrafı(taksi ücreti) ödenebilecektir. Bir başka deyişle, konaklama yeri (otel) ile sempozyumun gerçekleştirildiği yer (............) arasındaki yolculuk(lar) sebebiyle ödenen taksi ücretinin belediye bütçesinden karşılanması mümkün görülmemektedir.

Uygulamada ise, belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak, geçici görev nedeniyle gidilen ............ ilindeki, konaklama yeri (otel) ile sempozyumun gerçekleştirildiği yer (............) arasındaki yolculuk(lar) için kullanılan taksi ücretinin belediye bütçesinden ödenmesi suretiyle ............TL’lik kamu zararına neden olunmuştur. Ancak, sorumlular tarafından, söz konusu ............TL tutarındaki kamu zararının tahsil edildiği bildirilmiştir.

Bu itibarla, ............. TL tutarındaki kamu zararı ............. tarih ve ............. banka dekontu ile ahizlerinden (............) tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy