Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




KDV tevkifatı

............. Büyükşehir Belediyesi tarafından “,..............”, işine ilişkin olarak ............. Şti.’,ne ve “,.............”, işine ilişkin olarak da ..............Tic.’,e hakediş ödemeleri yapılırken, ödemeye esas olan faturalardaki hesaplanan KDV tutarlarından, 28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği gereğince, 1/2 oranında KDV tevkifatının yapılmaması sonucunda...............TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’,nin 2 inci maddesinde,

“,Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar:

Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşların yine aşağıda belirtilecek işlemlere ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.

-Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

-Döner sermayeli kuruluşlar,

-Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

…,

birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen hizmetlerde katma değer vergisi tevkifatı yapmakla zorunludur.”, denilmektedir.

3 üncü maddesinde,

“,Tevkifat Uygulanacak İşlemler

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların,

- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

- Özel güvenlik hizmetleri,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Her türlü yemek servisi,

- Danışmanlık ve denetim hizmetleri alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin aşağıda belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır. …,…,…,…,.”,hükmü yer almaktadır.

03.07.2005 Tarih ve 25864 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 95 nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin Tevkifat Oranlarında Değişiklik başlıklı 5.2 maddesinde,

“,91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “,Tevkifat Oranı”, başlıklı (A/4) bölümü, bu Tebliğin Resmi Gazete’,de yayımını izleyen ay başından geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“,Hesaplanan katma değer vergisi tutarlarına uygulanacak tevkifat oranı, yemek servisi, bahçe ve çevre bakım, özel güvenlik, danışmanlık ve denetim hizmetlerinde 1/2, temizlik hizmetlerinde 2/3, diğer hizmetlerde 1/3’,dür demektedir.

Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, işgücü temin hizmeti kapsamında olan hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden KDV Tevkifatı yapılması gerekecektir. Yapılan savunmalardan da anlaşılacağı üzere, .............. Büyükşehir Belediyesi tarafından ............. Şti.’,ne yaptırılan “,............. ”, ve .............Tic.’,e yaptırılan “,.............”, İşlerinin, “,işgücü temin hizmeti”, kapsamında değerlendirilecek işler olmaması sebebiyle, bahsi geçen firmalara yapılan ödemelerden KDV tevkifatı yapılmaması gerekmektedir. Dolayısıyla da herhangi bir kamu zararına neden olunmadığı ve yapılan işlemlerin mevzuatına uygun olarak gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan .............TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy