Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




KDV tevkifatı

.............. Büyükşehir Belediyesi tarafında gerçekleştirilen .............. Şti. yüklenimindeki “,..............”, nde, 96 seri nolu Katma Değer Vergisi (KDV) Tebliği gereğince, Yükleniciye ödeme yapılırken ilgili faturalarda hesaplanan KDV tutarlarından %90 oranındaki KDV tevkifatının yapılmaması sonucunda .............. TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

96 seri nolu KDV Tebliği’,nin “,İşgücü hizmetlerinde tevkifat uygulaması”, başlıklı 5.1 maddesinde,

“,Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait katma değer vergisinin % 90’,ının tevkifata tabi tutulması ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.”, denilmiştir.

Diğer taraftan ise, KDVK-60/2011-1 sayılı KDV sirkülerinde ise konunu ayrıntısına yönelik örnekli açıklamalar yapılmıştır. Sirkülerin 2/6. maddesinde de,

“,İşgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde, hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.”, düzenlemesine yer verilmiştir.

Yine sirkülerde yer alan 4 örnekte,

“,Örnek 4: (F) inşaat firması, yapmakta olduğu inşaat işinde çalıştırılmak üzere iş makinesine ihtiyaç duymuş, (O) şirketinden operatörü ile birlikte iş makinesi kiralamıştır. Taraflar arasında düzenlenen sözleşmede, (O) firması tarafından operatörüyle birlikte verilen iş makinesi kiralama hizmetinde temin edilen operatörün sevk ve idaresinin (F)'de olacağı belirtildiğinden, bu işlem işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilecek ve toplam bedel üzerinden hesaplanacak KDV, (F) tarafından %90 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Ancak bu hizmetle ilgili olarak iş makinesi operatörü teminine ilişkin bedelin, ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla yalnızca iş makinesi operatörü teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden tevkifat yapılabilecektir.”, denilmiştir.

Bu düzenlemelere uygun olarak, ilişikli ödeme emri belgeleri incelendiğinde görüleceği üzere, ............... Büyükşehir Belediyesi’,nce muhtelif işlerde kullanılmak üzere yüklenicilerden iş makinesi kiraladığı, kiralamanın operatör (personel) ile birlikte yapıldığı, operatörün sevk ve idaresinin Belediyede olduğu görülmüştür. Dolayısıyla söz konusu kiralamaların işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Nihai olarak bu şekilde yapılan kiralamalarda %90 oranında kdv tevkifatı yapılması zorunluluk arz etmektedir. Uygulama da ise, işgücü temin hizmetiyle ilgili olarak, ............... Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam ............... TL tutarındaki kdv tevkifatının yapılmadığı tespit edilmiştir. Ancak, sorumluların savunmalarında belirtildiği hususlar ve savunma eki olarak gönderilen belgeler göz önüne alındığında, yapılmamış olan .............. TL tutarındaki kdv tevkifatını kamu zararı olarak değerlendirmek mümkün değildir. Şöyleki, ilgili Yüklenici firma olan ................ Şti. tarafından düzenlenmiş olan faturaların firmanın yevmiye defterlerine kayıt edildiği, 391-Hesaplanan KDV ve 600-Yurtiçi Satışlar hesapları içinde yer aldığı ve ilgili dönem katma değer vergisi beyannamelerine dahil edildiği anlaşılmış olmakla, .............. TL tutarındaki eksik KDV tevkifatının kamu zararı olma durumu ortadan kalkmıştır.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmadığından, ...............TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy