Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Müze giriş ücreti payı

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’,nun “,Müze giriş ücretleri ile madenlerden belediyelere pay”, başlıklı mükerrer 97 nci maddenin (a) bendinde ki, “,Büyükşehir Belediyelerince tahsil edilen payın yüzde 75'i İçişleri Bakanlığınca bildirilecek son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusları oranında ilgili ilçe belediyelerine dağıtılır.”, hükmü gereği olarak ..............Büyükşehir Belediyesince tahsil edilmiş olan müze giriş ücreti paylarının yüzde 75 inin ilgili ilçe belediyelerine gönderilmemesi sonucunda (söz konusu ilçe belediyelerinin gelir kaybına uğratılmış olması gerekçesi ile) .............TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’,nun “,Müze giriş ücretleri ile madenlerden belediyelere pay”, başlıklı mükerrer 97 nci maddenin (a) bendinde, “,Büyükşehir Belediyelerince tahsil edilen payın yüzde 75'i İçişleri Bakanlığınca bildirilecek son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusları oranında ilgili ilçe belediyelerine dağıtılır.”, denilmektedir. Bu düzenlemeye göre, ............. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmiş olan müze giriş ücreti paylarının %75 inin ilçe belediyelerine nüfusları oranında dağıtılması gerekmektedir. Ancak, .............Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmiş olan ..............TL’,nin, nüfusları oranında ilçe belediyelerine aktarılmamış olmasını (söz konusu ilçelerin gelirlerinde artışa engel olunduğu gerekçesiyle) .............TL tutarında kamu zararına neden olunduğu şeklinde değerlendirmemek gerekmektedir. Öncelikle, söz konusu gelirlerin tahsil edilmiş olması suretiyle kamu kaynaklarındaki eksilişin önüne geçilmiş olduğundan, ortada 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde tanımlanan anlamda bir kamu zararı bulunmamaktadır. Diğer bir ifade ile herhangi bir kamu zararı oluşmamıştır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde, kamu zararı, “,Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır”, şeklinde tanımlanmıştır. Söz konusu madde esas alındığında, müze giriş ücreti paylarının tahsil edilmiş olması sebebiyle, kamu kaynağında eksilme veya artışa engel bir durum ve tazmine konu bir husus bulunmamaktadır. Eksik olan uygulama ise, ............. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmiş olan müze giriş ücreti paylarının %75 inin mevzuatına uygun olarak, ilçe belediyelerine dağıtımının yapılmamış olmasıdır. Daha sonra gerçekleştirilen yazışma neticesinde (yapılan idari işlem ile), söz konusu ............TL ............ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyelerinin hesaplarına, nüfusları oranında olmak üzere, aktarılmıştır.

Bu itibarla, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ............. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy