Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İlan ve reklam vergisi

.............. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmesi gereken ilân ve reklâm vergileri ile ilan ve reklamların asma, tahsis ve bakım ücretlerinin ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilmesine bağlı olarak .............. Büyükşehir Belediyesinin gelir kaybına uğraması sonucunda kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’,nun 23 üncü maddesinin (e) bendinde aynen,

“,7 nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen alanlar (meydan, bulvar, cadde ve ana yollar) ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilân ve reklâmların vergileri ile asma, tahsis ve bakım ücretleri”, büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında sayılmıştır. Uygulamada ise, söz konusu ilân ve reklâm vergileri ile ilan ve reklamların asma, tahsis ve bakım ücretleri ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilmiştir. Örneğin, ............. Bulvarına cephesi bulunan .............. Şti.’,den ilan ve reklam vergisinin .............. Belediyesi, .............’,dan (.............) ise .............. Belediyesi tarafından tahsil edilmekte, Büyükşehir Belediyesi ise sadece büyük ebatta olan (totem, pilon, çatı panosu, cephe reklâmı) ilan ve reklâmlardan ilgili vergiyi tahsil etmektedir.

Bu uygulamanın tüm meydan, bulvar, cadde ve ana yolları için geçerli olduğu tespit edilmiştir. Özetle, Büyükşehir Belediyesi yetki alanında olan yerlerdeki küçük ilan ve reklâmlardan alınacak ilan ve reklâm vergisini ilçe belediyelerine bırakmıştır. Büyükşehir Belediye Kanunun uygulandığı illerde 2464 sayılı Kanuna göre alınacak vergi resim harç hem ilçe hem de büyükşehir belediyesi geliridir. Verginin ilçe belediyesince mi yoksa Büyükşehir belediyesince mi tahsil edileceği konusundaki temel ayraç, vergi konusu ile ilgili hizmetin hangi belediye tarafından yapıldığı hususudur. Nitekim Anayasamızın 73.maddesinde belirtildiği gibi vergi, kamu giderini karşılamak üzere ödendiğinden hizmeti hangi Belediye yürütüyor ise sözü geçen verginin de o Belediye tarafından tahsil edilmesi gerektiği esastır. 5216 sayılı kanunun 23. maddesinin (e) fıkrası gereğince ilan reklam vergisi büyükşehir belediyesi geliri olarak sayılmıştır. Bu verginin büyükşehir belediyesi geliri olarak sayılmasının temel nedeni ise, 7/g maddesinde, yolların yapım, bakım ve onarım hizmetlerinin Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak olması gerektiğinin belirtilmiş olmasıdır. Oysa, uygulamada, bu hizmetlerden bir kısmı .............. Büyükşehir Belediyesi tarafından, bir kısmı da ilgili ilçe belediyesi tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla, söz konusu vergi ve bakım ücretlerinin de hizmeti gerçekleştiren ilçe belediyesi tarafından tahsil edilmiş olmasında mevzuata ve hakkaniyete aykırı bir durum söz konusu değildir.

Bu itibarla, söz konusu vergi ve bakım ücretleri tahsilatlarının mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından ilişilecek herhangi bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy