Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Yol harcamalarına katılım payı

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği olarak .............. Büyükşehir belediyesi tarafından tahsil edilmesi gereken yol harcamalarına katılım payının .............. İlçe Belediyesi tarafından tahsil edilmesi sonucunda ............... Büyükşehir Belediyesinin gelir kaybına uğraması sebebiyle .............. TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’,nun 23 üncü maddesinin (g) bendinde “,hizmetlerin Büyükşehir belediyesi tarafından yapılması şartıyla 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda belirtilen yol harcamalarına katılma payı”, Büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında sayılmıştır.

.............. Büyükşehir Belediyesinin, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin olarak, gerçekleştirdiği yol yapımına ait işler için belediye bütçesinden harcadığı KDV dahil ............... TL’,nin, bu hizmetlerden yararlanan gayrimenkul sahiplerinden, söz konusu yol yapım işlerini gerçekleştiren ............. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmesi gerekirken, ilçe belediyesi olan ............... Belediyesi tarafından tahakkuk ve tahsilinin gerçekleştirildiği görülmüştür. Ancak, tahakkuku ve tahsili ........ Belediyesi tarafından yapılmış olan ..............TL’,nin (............. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilmesi gerekirken ............... İlçe Belediyesi tarafından tahsil edilmiş olunmasının ............... Büyükşehir Belediyesinin gelirlerinde azalmaya neden olunduğu gerekçesiyle) kamu zararı olduğu görüşüne katılmak mümkün görünmemektedir. Öncelikle, söz konusu gelirlerin tahsil edilmiş olması suretiyle kamu kaynaklarındaki eksilişin önüne geçilmiş olduğundan, ortada 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde tanımlanan anlamda bir kamu zararı bulunmamaktadır. Diğer bir ifade ile, herhangi bir kamu zararı oluşmamıştır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde, kamu zararı, “,Kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır”, şeklinde tanımlanmıştır. Söz konusu tanımlama esas alındığında, yol harcamalarına katılma paylarının tahsil edilmiş olması sebebiyle, kamu kaynağında eksilme veya artışa engel bir durum ve tazmine konu bir husus bulunmamaktadır.

Ayrıca, ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilen bu gelirlerin, yapılan yazışma sonucunda (diğer bir ifade ile gerçekleştirilen idari işlem ile) ............. Büyükşehir Belediyesine iade edilmesi imkanı her zaman mevcuttur. Kaldı ki, bu iade işlemi yapılmayacak olsa dahi, kamu zararına neden olunduğunu öne sürmek mümkün olmayacaktı. Çünkü, ifade edildiği üzere, bahsi geçen yol harcamalarına katılma payları tahsil edilmiş olmak suretiyle kamu hesaplarına intikal ettirilmiştir. Bu durumda, olsa olsa, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 72. maddesinde yapılan düzenlemeye uygun olarak, yetkisiz tahsilattan bahsedilebilir. Bununda kamu zararı olmadığı açıktır.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan ............... TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy