Sayıştay 5. Daire - Karar No: 1 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:






Büyükşehir belediyesine gelir aktarımı

.............. Büyükşehir Belediyesi’,nin bağlı kuruluşu olan ............. kesin hesabındaki gelirleri ile giderleri arasındaki gelir fazlası .............TL tutarındaki farkın (............ Büyükşehir Belediyesinin geliri hükmünde olmasına rağmen) ..............Büyükşehir Belediyesine gelir olarak aktarılmaması sebebiyle ..............TL tutarında kamu zararına (.........Büyükşehir Belediyesinin gelirlerindeki artışa engel olunduğu gerekçesine binaen) neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’,nun 23 üncü maddesinin (j) bendinde, bağlı kuruluşların kesin hesaplarındaki gelirleri ile giderleri arasında oluşan fazlalıkların Büyükşehir Belediyelerinin geliri hükmünde olduğu ve bu farkın Büyükşehir Belediyesine aktarılması gerektiği düzenlemesine yer verilmiştir.

Madde metninden anlaşılacağı üzere, bağlı kuruluşun gelirleri ile giderleri arasında fazlalık olması, başka bir ifadeyle gelirlerin giderleri geçmesi halinde bu fark Büyükşehir belediyesine aktarılacaktır.

.............. İdaresinin 2010 yılı Kesin Mizanında, 600-Gelirler hesabının ...............TL alacak, 630-Giderler hesabının ise ..............TL borç kalanı verdiği, neticede ilgili bağlı kuruluşun gelirleri ile giderleri arasında 2010 yılına ilişkin ..............TL fazlalık olduğu ve yapılan incelemede, bu fazlalığın 2011 yılında .............. Büyükşehir Belediyesine aktarılmadığı ve dolayısıyla 2011 mali yılı Bütçe Gelirleri Ekonomik Sınıflandırılması cetvelinde yer almadığı tespit edilmiştir.

.............. Genel Müdürlüğü ’,nün kesin hesabındaki gelirleri ile giderleri arasında oluşan ............... TL tutarındaki fazlalığın ............... TL’,lik kısmının 630-Faaliyet Giderleri Hesabına kaydının yapılmaması savunmada belirtilmiş ise de 25’,li grup hesaplarının anılan hesapla ilişkilendirilmesi söz konusu olmamakla beraber oluşan fazlanın Büyükşehir Belediyesine aktarılmamasını, ............... TL tutarında kamu zararına neden olunduğu şeklinde değerlendirmek mümkün değildir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’,nun Büyükşehir belediyesinin gelirlerinin düzenlendiği 23. maddesinin (j) bendinde,

j) Bağlı kuruluşların kesin hesaplarındaki gelirleri ile giderleri arasında oluşan fazlalık sonucu aktarılacak gelirler, Büyükşehir Belediyesinin geliri olarak sayılmıştır.

Ancak, .............. ’,nin ayrı bütçesi bulunsa da, ............... Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı da .............. ’,nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, 5018 sayılı Kanuna göre aynı kamu idaresinin teşkilatları arasındaki mali işlemlerden 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde tanımlanan anlamda kamu zararı doğması da hukuken mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, kamu zararı oluşmayan .............. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy