Sayıştay 4. Daire - Karar No: 9 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

…………. Genel Müdürlüğü bünyesinde kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personele 5831 sayılı Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca fazla çalışma ücreti ödendiği görülmüştür.

27.01.2009 tarih ve 27123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5831 sayılı “Tapu Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un geçici 9 uncu maddesinde,

“31/12/2012 tarihine kadar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan personel ile sözleşmeli personele (3 üncü maddenin son fıkrasındaki ödemeden yararlananlar hariç), fiilen yaptıkları fazla çalışma karşılığında ayda 60 saati ve yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirtilen fazla çalışma saat ücretinin üç katını geçmemek üzere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenecek esaslar çerçevesinde döner sermaye bütçesinden fazla çalışma ücreti ödenir.”

denilerek, …………. Genel Müdürlüğünde çalışan personel ile sözleşmeli personele döner sermaye bütçesinden fazla çalışma ücretinin ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

10.12.2010 tarih ve 27781 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un “İstihdam” başlıklı 6 ncı maddesinin 4 ve 5. fıkralarında ise:

“Genel Müdürlük merkez teşkilatında, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Hukuk Müşaviri, Tapu ve Kadastro Uzmanı ve Uzman Yardımcısı kadrolarına atananlar, kadroları karşılık gösterilmek suretiyle, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak çalıştırılabilir.

Kadro karşılığı sözleşmeli olarak Genel Müdürlükte fiilen çalışan personele bu Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde unvanlar itibarıyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasında kalmak üzere, Genel Müdür tarafından belirlenecek tutarda aylık brüt sözleşme ücreti ödenir. Söz konusu personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak (hastalık ve yıllık izinleri dahil), ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir. Bunlardan üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere Genel Müdürün teklifi, Bakanın onayı ile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi ödenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile söz konusu personele yapılacak diğer ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir.”

denilerek, merkez teşkilatında belli unvanlardaki personelin kadro karşılık gösterilmek üzere sözleşmeli olarak çalıştırılabileceği, buna ilişkin usul ve esaslar ile söz konusu personele yapılacak diğer ödemelerin Bakanlar Kurulunca tespit edileceği belirtilmiştir.

6083 sayılı Kanun’un 6 ncı maddesine dayanılarak 28.04.2011 tarih ve 27918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1442 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 10.12.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Kadro Karşılığı Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esasları” belirlenmiş bulunmaktadır. Söz konusu esasların 7 nci maddesi ile kadro karşılığı çalışan sözleşmeli personelin çalışma saatleri belirlenmiş, ilgili maddede,

“Sözleşmeli personel hakkında devlet memurları için tespit edilen çalışma saatleri ve süreleri aynen uygulanır.

Belirli bir sürede bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda sözleşmeli personel, normal çalışma saatleri dışında veya hafta tatili ve resmî tatillerde de çalıştırılabilir. Bu çalışma için ayrıca ücret ödenmez.”

denilmiş, aynı ifadeye Genel Müdürlükle kadro karşılığı sözleşmeli personel arasında imzalanan hizmet sözleşmelerinin 3 üncü maddesinde de yer verilmiştir. İlgili hükümlerle kadro karşılığı sözleşmeli personelin normal çalışma saatleri dışında da çalıştırılabileceği, bu çalışmalar için ayrıca ücret ödenmeyeceği açık bir şekilde belirtilmiş durumdadır. Zira kadro karşılık gösterilmek üzere sözleşmeli personel çalıştırılması özel bir istihdam usulü olup, sözleşmeler ile bu personele diğer personele tanınmayan ek mali hak tanınmaktadır.

6083 sayılı Kanun’un 6 ncı maddesine dayanılarak çıkarılan 2011/1442 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 7 nci maddesinde kadro karşılığı sözleşmeli personele fazla yaptıkları çalışmalar karşılığı ayrıca bir ücret ödenmeyeceği belirtilmişken, 5831 sayılı Kanun’un geçici 9 uncu maddesi ile personel ve sözleşmeli personele ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretinden kadro karşılığı sözleşmeli personelin de yararlanması mümkün görülmemektedir.

Bu sebeplerle, …………. Genel Müdürlüğü bünyesinde kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personele 2011/1442 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile hizmet sözleşmelerine aykırı olarak fazla çalışma ücreti ödenmesi nedeni ile oluşan …………. TL kamu zararının sorumlularına,

ortaklaşa ve zincirleme,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy