Sayıştay 4. Daire - Karar No: 9 - Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler - Kamu İdaresi: Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Karar Dilini Çevir:




DOĞRUDAN TEMİN VE BÜTÇE ÖDENEĞİNİN %10 AŞIMI

A) 4734 sayılı Kanunun 21 ve 22 nci maddelerine göre yapılan doğrudan alımların yıllık toplamının alım çeşidine göre bütçe ödeneklerinin %10’unu aştığı görülmüştür.

4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (1) bendinde, “Bu Kanunun 21 ve 22 nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadan aşamaz” denilmektedir.

Kanunun anılan hükmü uyarınca Kanunun 21 ve 22 nci maddelerine göre yapılacak harcamaların yıllık toplamının bütçeye bu amaçla (mal alımı, hizmet alımı, yatırım harcaması) konulan ödeneklerin %10’unun aşılmaması gerekmektedir. Kamu İhale Kurumunun uygun görüşünün alınması halinde %10’luk sınırın dikkate alınmayacağı tabidir.

4734 sayılı Kanunun 21 ve 22 nci maddelerine göre yapılan alımlarda bütçe ödeneklerinin %10 sınırı aşılmış ise de, kamu zararı tespiti yapılamadığından, sorumlulara sorumluluk yükleme yoluna gidilemeyeceğinden konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına,

………….,

B- Mal alımlarının 4734 sayılı Kanunun 5 inci maddesine aykırı olarak, eşik değerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünerek alındığı veya yaptırıldığı görülmüştür.

4734 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde, “İdareler, bu kanunlara göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını, kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

Eşik değerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.

Bu kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. –Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir....” denilmektedir. 22 nci maddesinin (d) fıkrasında da büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde bulunan idarelerin 38.144.- TL diğer idareler 12.709.- TL’yi aşmayan ihtiyaçların ve temel ağırlama giderleri kapsamında yapılacak konaklama seyahat, iaşeye ilişkin alımların ilan yapılmaksızın, teminat alınmaksızın doğrudan temin yoluyla alınabileceği belirtilmektedir.

İdarece yapılan mal alımlarında, Kanunun 22 nci maddesinde belirtilen parasal sınırlamalara uyulmakla birlikte anılan maddeyle yapılan alımların toplam tutarı dikkate alındığında alımların parçalara bölünerek yapıldığı ve uygulamanın genellik arz ettiği görülmektedir.

Söz konusu alımların zorunluluktan kaynaklandığı belirtilmekle birlikte idarelerin Kamu İhale Kanunu hükümlerine uymak zorunluğu bulunmamaktadır.

Sonuç itibariyle, kamu zararı tespiti söz konusu olmadığından, sorumlulara sorumluluk yükleme yoluna gidilemeyeceğinden konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına,

………….,

oybirliğiyle karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy